Cel mai important martor în dosarul lui Alexandru Vișinescu a fost înmormântat

Data publicării:
aurora dumitrescu

  

Mi-e şi ruşine să vorbesc despre umilinţa prin care am trecut. Mi-e ruşine să îmi aduc aminte cum mă tratau ca pe un gunoi”, a povestit Aurora Dumitrescu într-o emisiune Bonton.

Coşmarul Aurorei Dumitrescu a început pe când avea doar 16 ani şi a fost acuzată de anticomunism. La 19 ani, Securitatea a arestat-o pentru colaborare cu Rezistenţa din munţi şi a condamnat-o la şase ani de închisoare. A trecut, pe rând, prin iadul penitenciarelor de la Oradea, Jilava şi Mislea.

În ultimele două a fost printre victimele lui Alexandru Vişinescu, torţionarul vestit pentru bătăile, foamea, frigul şi umilinţa la care i-a suspus pe deţinuţi.

S-au comportat foarte urât, de la ultimul paznic până la cel mai înalt în grad au fost toți niște bestii, niște sadici. Poți să fii liber și închis, să știi. Noi am simțit libertatea și acolo, nu ne puteau îngenunchea, au încercat să ne îngenuncheze, ne-au zdrobit oasele, dar nu ne-au zdrobit conștiința”, povestea Aurora Dumitrescu, fost deţinut politic, în aprilie 2014.

A ieşit din puşcărie în 1953 bolnavă de plămâni. Exmatriculată din șapte facultăți, a ajuns muncitor necalificat la minele de aur de la Sacarâmb. Zece ani mai târziu s-a mutat în Bucureşti şi a reușit să termine Facultatea de Istorie şi Geografie.

„A avut o putere fantastică de a trece peste toată această dramă care a însemnat arestarea și mutarea dintr-o temniță în alta și cred că modelul pe care l-a promovat de om și de caracter puternic și plin de viață a contat foarte mult”, spune Andrei Muraru, consilier prezidențial.

Soţul Aurorei, Cristinel Florin Dumitrescu, este şi el fost supravieţuitor al unui lagăr de reeducare şi al unui alt torţionar: Ion Ficior. Ani de zile au aşteptat ca foştii torţionari să fie traşi la răspundere.

Cred că e vremea ca unii să plătească. Eu m-aș fi mulțumit, dacă vă spun drept, dacă ar fi ieșit, dacă și-ar fi cerut iertare. Dar ei nu vor să recunoască”, spune Cristinel Florin Dumitrescu, fost deținut politic.

Aurora Dumitrescu a fost principalul martor al acuzării în dosarul Vișinescu.

Atunci când a apărut știrea la TV, că a fost condamnat Vișinescu, m-a sunat. Spre seară m-a sunat ea. Și zice: Ai văzut la televizor? Știam la ce se referă. Da, am văzut. Nu cumva îți pare rău de el? Da, tu, nu l-am văzut cum arată. E un bătrânel. E mai bătrân ca noi. Arată rău”, povestește Traian Bodea, fost deţinut politic.

Aurora Dumitrescu s-a stins marţi. O zi mai târziu, Alexandru Vișinescu mergea în faţa instanţei, la ultimul termen al procesului său şi izbucnea în plâns în faţa judecătorilor:

- Vă pare rau de ceea ce ați făcut?

- N-am! Nici vorbă!

- Vă amintiți câte persoane au murit? Vă pare rău?

- Nu!

Citiți și:

Doamne în temnițele comuniste. Aurora Dumitrescu: „Ne-au strivit oasele, dar nu ne-au strivit conştiinţa”
Alexandru Vişinescu, în lacrimi la instanţă: „Vă rog să mă lăsaţi să mor. Am fost o slugă până să fiu militar”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri