Cel mai mare protest pe două roți. Mii de participanții au blocat podul Basarab timp de câteva minute

Data publicării:
mars biciclisti ana poenariu

Actualizare 19.50. Filmul protestului

Bicicliştii s-au adunat la intrarea în Parcul Herăstrău dinspre Piaţa Charles de Gaulle. La 15.30 peste trei mii de oameni au pornit în marş. Oamenii le-au cerut autorităţilor locale să construiască piste şi parcări pentru biciclete.

Pe drumul spre Piaţa Victoriei sute de persoane s-au alăturat protestatarilor. Ajunşi pe Podul Basarab, oamenii s-au aşezat pe asfalt şi au blocat astfel traficul în zonă.

Protestatarii au scandat mesaje precum „Vrem piste pe şosea, Oprescu demisia!”.

„Am avut acel incident în care bicicliştii s-au oprit temporar pe Podul Basarb, însă această restricţie temporară nu a durat mai mult de 20 de minute, timp în care traficul a fost redirecţionat pe rute ocolitoare”, a explicat Andrei Codău, purtător de cuvânt al Poliției Rutiere.

Între timp, numărul protestatarilor tot creștea. Când au ajuns în Piata Revoluţiei se adunaseă deja în jur de şapte mii de oameni. Cu toţii au blocat, pentru scurt timp Piața Revoluției. La 17.30, marşul a ajuns în Piaţa Constituţiei, destinaţia finală fiind Parcul Tineretului.

„Vrem un oraş pentru oameni, nu pentru biciclişti, vorbim despre pietoni, despre persoane în scaun rulant care nu pot utliza oraşul chiar şi şoferii sunt nemultumiţi de infrastructură”, a explicat Irina Zamfirescu, coordonator al proiectului „Oraşul eşti tu”.

Traseul biciliştilor nu a fost lipsit de incidente. Au autoturism a lovit un biciclist, motiv pentru care ceilalţi protestatari l-au sechestrat pe şoferul maşinii până la sosirea echipajelor de poliţie. Bicicliştii au spart unul din geamurile autoturismului.

Marşul bicicliştilor din Capitală este cel mai mare protest de acest gen organizat în ultimii 23 de ani.

(Mircea Toma, președintele Agenției de Monitorizare a Presei - Active Watch, invitat la Digi24)

Sociologul Ana Bulai a comentat în direct, la Digi24, evenimentele din centrul Capitalei și a trasat u „potret-robot” al protestatarului.


Actualizare ora 16.50 Protestatarii au blocat pentru scurt timp Piața Revoluției.

(Foto: Ana Poenariu)

Actualizare ora 16.15 Podul Basarab este blocat pe ambele sensuri. Într-un gest inedit,protestatarii s-au dat jos de pe biciclete și s-au așezat pe asfalt, strigând sloganuri împotriva primarului Sorin Oprescu. Protestul spontan a durat câteva minute.

___________________________________

Mitingul a început la ora 14.30 de minute, la intrarea în Parcul Herăstrău dinspre Piaţa Charles de Gaulle, având ca destinaţie finală Parcul Tineretului.

Desfăşurat sub sloganul „Vrem piste pe şosea. Vrem un oraş pentru oameni!”, evenimentul se adresează nu doar pasionaţilor de ciclism, ci tuturor celor care iubesc sportul.

Traseul marşului bicicliştilor este următorul: Piaţa Charles de Gaulle - Arcul de Triumf - Şoseaua Kiseleff - Piaţa Victoriei - Şoseaua Nicolae Titulescu - Pasajul Basarab - Şoseaua Grozăveşti - Întoarcere la Intrarea Grozăveşti - - Pasajul Basarab - Şoseaua Nicolae Titulescu - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Piaţa Naţiunile Unite - Splaiul Independenţei - Izvor - Splaiul Independenţei - Bulevardul Libertăţii-Bulevardul Naţiunile Unite - Strada Izvor - Calea 13 Septembrie - Bulevardul Libertăţii - Piaţa Constituţiei - Bulevardul Unirii - Piaţa Unirii - Bulevardul Dimitrie Cantemir - Parcul Tineretului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri