Centru de afaceri din Braşov, în impas

Data publicării:
brasov

Lucrările la centrul de afaceri din Braşov au început în octombrie 2014. Firmă din Buzău care a fost desemnată să execute lucrările a promis că va preda clădirea la cheie înainte de finalul anului trecut. 50 de milioane de lei, jumătate fonduri europene şi jumătate bani de la bugetul local şi Guvern au investit autorităţile. Termenul a fost deja depăşit cu aproape patru luni, dar muncitorii au ridicat doar structura de rezistenţă a clădirii.

La un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, şantierul este gol. Constructorul şi-a adunat utilajele şi şi-a retras şi oamenii de pe şantier. Iar centrul de afaceri care ar urma să se întindă pe o suprafaţă de peste 18.000 de mp şi ar putea găzdui peste 50 de companii şi start-up-uri, este finalizat în proporţie de doar 35%.

Contractul dintre autorităţile locale şi firma de construcţii a expirat în iarnă. De atunci, muncitorii nu au mai bătut un cui pe şantier.

Până acum, constructorul a primit pentru lucrări peste 16 milioane de lei, dintre care 8 milioane de lei de la bugetul local, un milion de lei de la Guvern şi 7 milioane de lei de la Bruxelles. Deşi au fost păsuite de Uniunea Europeană până în această vară, autorităţile locale riscă să fie nevoite să dea înapoi toţi banii primiţi.

"Firma care a executat lucrările poate nu a respectat întotdeauna termenii stabiliţi cu municipalitatea,” spune Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Autorităţile locale au solicitat Ministerului Dezvoltării o nouă prelungire a proiectului.

În primă fază, Primăria caută o firmă de pază pentru a nu se distruge ce s-a construit până acum şi în acelaşi timp reia procedura de achiziţii pentru finalizarea investiţiei,” explică Dragoş David, managerul proiectului.

Autorităţile locale se gândesc să dea firma în judecată. Cu aceeaşi ameninţare vine şi constructorul, după ce Primăria Braşov i-a oprit garanţia de două milioane de lei.

"Proiectul nu e gata, deci partea de arhitectură nu e gata, sunt incomplete proiectele şi am făcut adrese din astea pentru a solicita reproiectarea,” precizează Victor Vasilescu, managerul firmei constructoare.

Centrul de afaceri din Braşov ar trebui să ofere spaţii cu chirii modice pentru tinerii care vor să înceapă o afacere.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri