Ceremonii inedite. Cum va fi sărbătorită Ziua Națională în țară

Data publicării:
repetitie parada 2

Craiova. De ziua naţională, patinatorii loturilor naţionale le vor oferi craiovenilor care vor veni la patinoarul din oraş un spectacol în premieră. Cei 9 patinatori profesioniști promit un spectacol incendiar, cu dansuri clasice, dar și ritmuri moderne și demonstrații de patinaj sportiv. Spectacolul începe la ora 19 în Piața Prefecturii, unde a fost instalat deja, de câteva săptămâni, un patinoar de 400 metri pătrați.

Pentru că a fost o toamnă lungă și cu temperaturi ridicate, patinoarul nu a putut fi folosit până acum. Așa că municipalitatea s-a gândit să-l inaugureze exact de Ziua Națională. Iar cei veniți la patinoar pot profita și de produsele tradiționale ce se comercializează în căsuțele amplasate în Piața Mihai Viteazu.

Oradea. Pe lângă defilarea clasică, va avea loc şi o paradă cu autovehicule 4x4. Organizatorii ineditului marș sunt pasionații de offroad din Oradea.

Asociația Descoperă România 4x4 a anunțat pe rețelele de socializare că peste 200 de proprietari de maşini de teren vor să traverseze orașul cu steaguri arborate pe autovehicule.

Ei vor începe marșul la ieșirea din Oradea spre Băile Felix, la prânz, iar punctul final va fi centrul Oradei, unde organizatorii vor coborî din mașini și vor continua manifestarea pe Corso.

Acest marș va fi precedat de o defilare militară a Garnizoanei și Jandarmeriei, care vor scoate pe străzi zeci de maşini şi echipamente folosite în misiuni. La finalul manifestărilor, orădenii vor fi serviți cu 2.500 de porții de fasole cu ciolan, gătite de bucătarii Garnizoanei.

Timişoara. Ziua Naţională va schimba complet faţa oraşului. Dimineaţa va avea loc loc o paradă militară, iar spre seară se va deschide Târgul de Crăciun. Tot atunci, mii de beculeţe colorate vor împodobi capitala Banatului.

Militarii, poliţiştii, pompierii, şi forţele speciale participă la parada care începe la ora 10.30. După amiază, pe scena din faţa Operei Naţionale vor urca artiştii din fanfara Timişoara Big Band. Şi tot atunci se deschide Târgul de Crăciun şi va fi pornit iluminatul de sărbătoare. Seara, pe traseul Piaţa Libertăţii, Piaţa Victoriei, bulevardul C.D.Loga, Bulevardul Revoluţiei, Piaţa Libertăţii va avea loc retragerea cu torţe a militarilor. Ziua de 1 Decembrie se încheie la Timişoara cu un concert în centrul oraşului şi cu un foc de artificii.

Iași. Autorităţile au alocat doar o oră festivităţilor dedicate Zilei Naţionale a României, astfel încât ieşenii care vor veni în Piaţa Unirii să aibă mai mult timp pentru masa tradiţională.

Sărbătoarea de 1Decembrie va începe la ora 9, în Piaţa Unirii, cu un concert de muzica populară. La ora 10 este programată ceremonia oficială: va fi o slujbă religioasă şi se vor depune coroane de flori, apoi autoritățile locale vor ține discursurile oficiale. Momentul va fi urmat de o paradă militară, la care vor participa 300 de militari și angajaţi ai Ministerului de Interne. Punctul culminant al sărbătorii va fi masa tradițională de 1 decembrie, programată la ora 12. Pentru cei care vor participa la manifestări, municipalitatea va pregati peste 7.500 de porții de fasole și cârnați, vin fiert și țuică.

Tot de 1 decembrie, de la ora 17.30, va fi aprins iluminatul festiv pe bulevardul Ştefan cel Mare - un milion de beculețe vor lumina centrul oraşului, iar străzile vor fi animate, anul acesta, şi de figurine 3D.

La Braşov, sărbătorirea Zilei Naţionale începe încă de astăzi. În această seară, pe faţada muzeului Casa Mureşenilor se vor putea vedea imagini sugestive din istoria României, iar în Piaţa Sfatului va fi proiectat un joc de lasere în culorile steagului naţional.

Duminică, pe lângă parada clasică de 1 Decembrie, cei care vin la ceremonie vor putea urmări şi exerciţii demonstrative de luptă ale vânătorilor de munte şi poliţiştilor. La finalul ceremoniei, avioane ale Aeroclubului României vor survola Centrul Vechi al oraşului. Junii Braşovului, cunoscuţi pentru implicarea lor în războiul pentru reîntregirea României, îşi vor comemora eroii tot duminică, în Piaţa Unirii. Seara, vânătorii de munte vor retrage cu torţele aprinse, pe un traseu care străbate tot centrul vechi al Braşovului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri