Cerșetorii, subiect de dezbatere în Luxemburg. Ambasadoarea României reacționează

Data publicării:
cersetoare roma GettyImages-163453808 09082015
Foto: Gulliver/GettyImages

Gaston Vogel, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din Luxemburg, a adresat Primăriei o scrisoare în care se plânge de cerşetorii care ar fi împânzit centrul oraşului. „Aerul este irespirabil din cauza duhorii degajate zilnic de grupurile de cerşetori dezgustători şi obraznici care vin în ţara noastră din îndepărtata Românie. Au ocupat punctele strategice şi îi deranjează pe trecători, profitând de orice moment de neatenţie pentru a-i buzunări”, se plânge avocatul.

Cerşetoria nu este interzisă în Luxemburg, iar legile oferă puţine mecanisme pentru combaterea ei, a explicat Primăria în răspunsul către Gaston Vogel.

O variantă vine din partea Poliţiei, care spune că ar putea fi interzis accesul în oraş al persoanelor care nu au loc de muncă, domiciliu sau nu sunt turişti.

Ambasada României în Luxemburg s-a autosesizat şi a atras atenţia că discursul promovat de avocat poate instiga la ură. „Generalizarea de această manieră nu face decât să prezinte România drept statul de provenienţă al tuturor persoanelor care cerşesc, descrise de altfel într-un mod discriminator şi înjositor. Limbajul şi formulările din această scrisoare nu sunt doar calomnioase, dar riscă să provoace un curent de intoleranţă şi chiar manifestări xenofobe la adresa cetăţenilor români", se precizează într-un mesaj al misiunii diplomatice conduse de Roxana Iftimie, publicat în presa locală. Ambasada a insistat asupra faptului că libertatea de circulaţie este un drept fundamental al cetăţenilor europeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri