Chișinău. Președintele Parlamentului amenință guvernul cu o moțiune de cenzură

Data publicării:
marian 20lupu 20presedintele 20interimar 20al 20r 20moldova 20mfax-51491

„Conducerea PDM a fost mandatată astăzi să voteze demisia Guvernului, dacă Vlad Filat, în termen scurt nu o va face de bună voie. Nu excludem că fracțiunea PDM va iniția propria moțiune de cenzură sau va susține una deja existentă”, a spus Lupu într-o conferință de presă.

Între cele două formațiuni din AIE - Partidul Democrat al lui Marian Lupu și Partidul Liberal-Democrat al lui Vlad Filat - au apărut în ultimul timp mari divergențe, care au culminat cu anunțul premieruluiFilat că se retrage din AIE, urmat apoi dedesființarea în Parlament a funcției de prim-vicepreședinte,pe care o deținea Vlad Plahotniuc, un influent om de afaceri din Partidul Democrat.

Ca urmare, Guvernul a intratîn vizorul organelor anticorupție, a căror conducere este deținută de oameni apropiați Partidului Democrat.

Timp de o săptămână, toate celelalte partide parlamentare au sugerat demisia Guvernului Filat, inclusiv ceilalți parteneri de alianță, liberalii. Niciunul dintre grupuri, însă, nu a acționat în acest sens. Declarațiile au rămas doar la nivel de aluzii.

Deputatul Mihai Godea anunță și el o moțiune de cenzură

Totuși, luni, deputatul neafiliat Mihai Godea, președinte al Partidului „Acțiunea Democrată”, a anunțat că va iniția procedura de demitere a cabinetului de miniștri, în contextul evenimentelor politice din ultimele două săptămâni, relatează UNIMEDIA.

„PAD vrea să facă lumină. Să vedem cine se află la putere, la guvernare și în opoziție. În acest sens, astăzi voi iniția o procedură constituțională, prevăzută de Constituție - vot de neîncredere Guvernului Republicii Moldova. Aș vrea să-i văd pe liderii Partidului Liberal, Partidului Democrat, care au cerut mai devreme demisia Guvernului, să văd cum vor reacționa. Vreau să văd cum vor reacționa și cei din opoziția comunistă, care iarăși se întrec în declarații și mai puțin în fapte. Ca astfel cetățenii să știe foarte clar: cine guvernează țara și cine se află în opoziție”, a declarat liderul PAD.

Deputatul Mihai Godea a precizat că până luni seara va expedia partidelor parlamentare proiectul hotărârii respective, însoțit de o scrisoare de solicitare privind semnarea acestui document.

Deputatul Mihai Godea a intrat în Parlament pe listele Partidului Liberal Democrat al premierului Vlad Filat, dar ulterior a demisionat din partid și activează ca deputat independent.

Ce șanse ar avea o moțiune de cenzură?

Potrivit Constituției, pentru a putea fi prezentată, moțiunea de neîncredere urmează a fi semnată de cel puțin un sfert dintre deputați. Pentru ca Guvernul să fie demis, este necesar să voteze majoritatea deputaților. Parlamentul are 101 deputați.

Alianța pentru Integrare Europeană deținea, după alegerile legislative din 2010, 59 dintre cele 101 de mandate de parlamentar, iar opoziția comunistă avea 42.

Între timp, unii deputați au plecat din partidele cu care au intrat în Parlament, așa încât configurația actuală din legislativul moldovean este: Partidul Comuniștilor - 34 de mandate, PLDM-ul lui Vlad Filat - 31 de mandate, PD-ul lui Marian Lupu - 15 mandate, iar liberalii - 12 mandate. În Parlament mai sunt și nouă deputați neafiliați - opt plecați de la comuniști și Mihai Godea.

În momentul în care s-a votat desființarea funcției de prim-vicepreședinte al Parlamentului, comuniștii au votat alături de PLDM, dând un motiv în plus suspiciunilor că cele două partide ar putea face o nouă alianță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri