Cifrele potopului din București. Prin canalizarea Capitalei a trecut debitul Oltului

Data publicării:
harta precipitatiilor in bucuresti-1

Meteorologii spun că norii au adus 60 de litri de apă pe metru pătrat în Bucureşti. În mod normal, această cantitate trebuia să se fi strâns în toată luna mai.

Perdelele de apă care au căzut din cer au acoperit în câteva minute străzi întregi. Într-o parcare, maşinile au început să plutească pur şi simplu în şuvoaiele care treceau de portiere.

Canalizările au fost copleşite de puhoaie, iar cantitatea mare de apă care se scurgea din nori a rupt burlanele de evacuare. Prin tavan, potopul a năvălit şi într-un supermarket. Clienţii şi angajaţii s-au trezit cu apa în cap, iar spaima şi pagubele au fost uriaşe.

În scurt timp, ploaia s-a transformat în grindină care a acoperit porţiuni mari din centrul Bucureştiului. Şoferii au fost în dificultate când s-au trezit pe şosele cu un strat de gheaţă gros de-o palmă.

„Ne aflam într-un restaurant. Eram la subsol şi dintr-o dată apa a năvălit şI toţi a trebuit să plecăm”, a relatat un turist străin.

După urgia care a durat aproape două ore, apa a luat în stăpânire străzile din sectorul 5 al Bucureştiului. Zeci de maşini şi tramvaie nu au mai putut înainta. Meteorologii spun că nu doar cantitatea mare de ploaie a fost problemă, ci şi grindina, care a îngroşat puhoaiele când s-a topit. Zona cel mai grav afectată a fost destul de restrânsă, pentru că nu a bătut vântul, iar norul care a adus ploaia şi grindina a rămas mult timp deasupra unei singure porţiuni.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat că s-a intervenit în 138 de zone din București, iar serviciul de dispecerat a primit 107 sesizări cu privire la strâns apă din imobile, curți și copaci căzuți.

Meteorologii spun că vijelia de aseară din Bucureşti a fost una dintre cele mai violente din ultimii 15 ani.

Grindină netopită, după 24 de ore

Grindina a distrus recoltele fermierilor din jurul Bucureştilor, ceea ce înseamnă că pe tarabe vom aveam legume mai puţine şi mai scumpe. Zeci de hectare de sere au fost făcute zob într-o jumătate de oră. Stratul de gheaţă a fost atât de gros încât nici după 24 de ore nu se topise.

Folia de plastic ce proteja culturile din sere n-a fost de niciun folos. Bucăţile mari de gheaţă au distrus investiţii de zeci de mii de lei şi i-au lăsat pe agricultorii fără principala sursă de venit.

În doar jumătate de oră, munca a zeci de familii din comuna Vidra, de lângă București, a fost distrusă de grindină, bucățile au fost mari cât oul de prepeliță.

Iulian Ilie are 29 de ani şi îşi întreţine familia din cultivarea legumelor. A investit 30.000 de lei în seră, însă grindina i-a distrus trei sferturi din producția de roșii.

Grindina a făcut ravagii şi pe câmp. Răsadurile de varză şi de brocoli sunt acum hrană pentru animale.

Despre asigurări nici nu poate fi vorba, pentru că sunt prea scumpe, spun oamenii. Aşa că aşteaptă şi acum - pentru a doua oară în acest an - bani de la stat drept despăgubiri.

În 2012, trei mii de cultivatori de legume din întreaga ţară au primit despăgubiri de două milioane de euro. Zăpada a rupt atunci folia de pe solariile care se întindeau pe 250 de hectare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri