Cinci militari români au fost răniți în Afganistan

Data actualizării: Data publicării:
vehicul mrap afganistan militari romani raniti
Vehicul MRAP Foto: Facebook

Cinci militari din Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, care se află în Afganistan, au fost răniți vineri în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani, informează un comunicat al Ministerului Apărării.

Pe timpul executării misiunii, mașina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat. Incidentul a avut loc în jurul orei 12:30, ora României.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați pe cale aeriană la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Cei cinci militari sunt conștienți și starea lor de sănătate este stabilă.

Militarii răniţi în atac sunt plutonierul Marian Rusu, caporalii clasa a II-a Florin Anton şi Florin-Alexandru Ştefan, caporalul clasa a III-a Petrică Apetroaie şi fruntaşul Nicolae Petcu.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanţelor producerii evenimentului, condusă de şeful de stat major al unităţii.

Conducerea M.Ap.N. este informată în permanență despre situație și urmărește cu atenție evoluția de sănătate a militarilor.

Patru militari români au fost răniţi în Afganistan și luna trecută, în 13 aprilie, după ce insurgenţii au detonat un dispozitiv exploziv improvizat. Soldaţii, aflaţi în misiune în provincia Kandahar, au fost atacaţi apoi cu armament de infanterie. Doi dintre ei au fost transferați ulterior la un spital din Germania.

În 6 mai, alți doi miltari români au fost răniți în Afganistan, după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat. 

România a pierdut 29 de militari în teatrele de operaţii în care este angajată în afara țării. Aproape 200 de soldați români au fost răniți în aceste misiuni. Puteți consulta aici galeria dedicată de Ministerul Apărării militarilor eroi.

România participă cu misiuni în Afganistan, alături de aliatul american, încă din anul 2002. La începutul acestui an, România avea peste 700 de militari alocați misiunii Resolute Support din Afganistan.

Câți militari români sunt în misiuni în străinătate

La sfârșitul anului trecut, CSAT a aprobat ca 1.902 militari din Armata României să participe în 2019 la misiuni și operații în străinătate, un efectiv în creștere cu 127 militari față de anul 2018.

Acestora li se adaugă forțe ale Ministerului Afacerilor Interne care participă la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român. MAI are alocat pentru misiuni în străinătate în 2019 un număr de 759 de militari și polițiști.

Efortul principal al forțelor României în străinătate rămâne, în continuare, participarea cu forţe şi mijloace la operaţia NATO din Afganistan - Resolute Support Mission (RSM), precum şi menținerea contribuției naționale la asigurarea prezenței înaintate consolidate a NATO în cadrul Grupului de Luptă dislocat în Polonia, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi EUFOR ALTHEA, din teatrul  de operaţii din Balcanii de Vest.

În plus, în anul 2019, un detașament de elicoptere militare ia parte la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente, precum și asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară.

Militari români victime în teatrul de operații Afganistan - cronologie

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie „Neagoe Basarab”, sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Aceasta a reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci, mai mulţi militari români au căzut victime în teatrul de operaţii din Afganistan, relatează Agerpres, care prezintă o cronologie:

2019
13 aprilie - Patru militari români, aflaţi în misiune, au fost răniţi în provincia Kandahar, Afganistan. Militarii răniţi au fost evacuaţi pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar. În urma evaluării medicale, aceştia au fost internaţi, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de al patrulea cu fractură toracală.

2018
30 aprilie - Opt militari din Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel au fost răniţi, în Afganistan, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ţinta unui autovehicul capcană (VBIED - Vehicle-Borne Improvised Explosive Device).

2017
15 septembrie - Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au fost răniţi în Afganistan, dintre care unul foarte grav, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate. Unul dintre ei a decedat ulterior.

5 august - Un militar român a fost rănit uşor la antebraţ în urma unui schimb de focuri în Afganistan, după un atac al insurgenţilor îmbrăcaţi în ţinuta poliţiei afgane.

2016
25 septembrie - Patru militari români din Batalionul Protecţia Forţei „Rechinii Albi” au fost răniţi în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan.

7 mai - Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. Plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit, iar militarul rănit a fost transferat la un spital din Germania.

2015
30 aprilie - Patru militari români care acţionau în cadrul misiunii „Resolute Support” din Afganistan au fost răniţi, în explozia unei maşini-capcană.

2014
30 martie - Un militar român, Claudiu Constantin Ştefan Vulpoiu, şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii români executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall.

2013
22 septembrie - Doi militari români, membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, au murit în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în estul Afganistanului. Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2006. Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2009.

19 mai - Patru militari români din cadrul Batalionului 2 Manevră „Yellow Scorpions” au fost răniţi ca urmare a răsturnării blindatului în care executau o misiune. Cei patru militari au fost evacuaţi de urgenţă la spitalul din Baza Apache.

2012
9 decembrie - Un militar din cadrul Batalionului 2 Manevră a fost rănit, în zona gâtului, în timpul unei misiuni de cercetare a unui pod în provincia Zabul din Afganistan. Militarului i-a fost acordat primul ajutor, fiind ulterior evacuat cu un elicopter MEDEVAC, la Spitalul Militar din baza Lagman, pentru investigaţii de specialitate.

23 septembrie - Un militar român aflat în misiune de patrulare pe autostrada A1, în provincia Zabul, a fost rănit în urma exploziei unui dispozitiv improvizat. Militarul executa misiunea împreună cu alţi camarazi din Batalionul 2 Manevră şi a fost singurul rănit în urma incidentului. Militarul a fost transportat de la spitalul militar din baza Lagman la cel din Kandahar, unde a fost evaluat clinic şi investigat paraclinic de medicii specialişti, care au confirmat că este în afara oricărui pericol.

4 mai - Plutonierul-adjutant Florinel Enache, din Batalionul 280 Infanterie, aflat în misiune în provincia Zabul, a fost grav rănit. Subofiţerul, care executa o misiune de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, a suferit răni grave în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat.

2011
7 septembrie - Plutonierul Ion-Lucian Leuştean, din Batalionul 2 Manevră, a fost rănit grav în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa cercetarea terestră a unui obiectiv în provincia Zabul. Militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat de urgenţă cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman pentru intervenţii chirurgicale. Pe 8 septembrie 2011, militarul român a fost evacuat în Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate şi, ulterior, la 30 octombrie 2011, a fost transferat în România, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne şi cranio-cerebrale. A murit la 9 mai 2012.

10 mai - Caporalul Cătălin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a murit în provincia Zabul, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1 executând cercetarea terestră a unui obiectiv. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav rănit, fiind transportat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale, dar cu toate eforturile depuse nu a mai putut fi salvat.

5 mai - Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a căzut la datorie în provincia Zabul. În timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost rănit grav, fiind evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Lixandru a decedat.

2010
24 noiembrie - Un militar român din Batalionul 812 Manevră ''Şoimii Carpaţilor'', aflat într-o misiune de patrulare în provincia Zabul, a fost rănit de suflul deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, militarul a suferit răni în zona feţei, a toracelui şi la mâini.

1 octombrie - Sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip din Batalionul 812 Manevră "Şoimii Carpaţilor" au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee, în care se aflau. Atacul s-a produs în provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat. În urma exploziei a fost rănit şi un alt militar român.

12 mai - Sergentul Leu Sandu Valerică din Batalionul 33 Manevră a murit în Afganistan, în timpul unei misiuni. Sergentul a fost ridicat post-mortem la gradul de sublocotenent.

23 februarie - Sergentul major Bădiceanu Florin a murit şi fruntaşul Zamfir Marian a fost rănit, în cadrul unei misiuni de patrulare într-o coloană formată din patru autovehicule Humvee, în provincia Zabul pe autostrada Kandahar - Kabul. Vehiculul blindat în care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat.

24 ianuarie - Doi militari români, aflaţi în baza militară din Kandahar, au fost răniţi uşor, în urma unui atac cu rachetă. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri