Cinci minute spaniole. Despre cerşetorii români şi traficul de persoane

Data publicării:
20121218 20baltoiu-39264

Într-un sondaj difuzat recent de un post de televiziune de la Madrid, majoritatea spaniolilor intervievaţi declară că cea mai numeroasă minoritate în Spania ar fi cea a chinezilor, aflând apoi cu surprindere că este vorba de români. Explicaţia este extrem de simplă: românii, prin fizionomie, sunt confundaţi extrem de uşor cu spaniolii. Însă media spaniolă şi localnicii neinformaţi au asociat rapid numele de român cu cel de ţigan, pentru că aceştia ies în evidenţă prin fizionomie, deci sunt mai uşor de remarcat.

Desigur, ţiganii români sunt cetăţeni români cu drepturi egale cu orice alt român indiferent de etnie. Însă catalogarea românilor drept ţigani produce mare durere între românii din Spania. Spaniolii neinformaţi chiar se miră că românii pot fi blonzi şi/sau cu ochi albaştri.

Trafic de persoane şi cerşetorie

Acum, mai mult decât oricând, străzile Madridului şi nu numai sunt pline de cerşetori români de etnie romă. Mulţi au căzut victime ale traficului de persoane. În preajma sărbătorilor, ei au ocupat zonele centrale, purtând cartoane pe care stă scrisă câte o poveste înduioşătoare. Sunt imagini pe care trecătorii le văd zilnic, inclusiv în oraşul Vigo, unde un locuitor a povestit mai multe pentru Digi24: „În Vigo sunt mulţi. La semafoare sunt mulţi din România. Aşa, încovoiaţi. Sigur sunt aduşi de alţii, pentru că nu vorbesc bine spaniola. Am văzut cum îi aduc în piaţa în care lucram. I-am văzut pe cei care-i aduceau. Îi lăsau acolo în frig, în mânecă scurtă, şi mai târziu veneau să-i recupereze.”

În Spania, cerşitul pe stradă nu este interzis de lege. Singura armă a poliţiei este să identifice şi să prindă capii reţelelor care îşi aduc din România victimele, mereu cu aceeaşi promisiune că merg în Spania pentru a munci. Odată ajunşi aici, oamenii sunt trimişi să cerşească şi sunt ţinuţi în condiţii inumane. Zonele sunt atent controlate de capii reţelelor, iar cerşetorilor „independenţi” le este aproape imposibil să se apropie de zonele centrale.

Dintre aceştia, reporterii români au găsit la Madrid o femeie care cerşeşte pentru că, crede ea, nu are alte opţiuni. Pe cartonul pe care îl afişează scrie că are patru copii. În realitate, are opt copii, însă spune că nimeni nu ar crede aşa ceva.

CONCURS

Întrebarea de marțea trecută era câți deputați și senatori au fost aleși de cetățenii români din diaspora. Răspunsul corect - patru deputați și doi senatori.

Câștigătorul celor trei luni de internet gratuit pe telefonul mobil este IONEL CĂTANĂ din Castellon.

Întrebarea de azi - Câți români trăiesc în Spania? Răspunsul corect îl așteptăm la adresaconcurs@digimobil.es

Condițiile de participare le puteți găsi lawww.digimobil.es/5minutespaniole

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri