Cine este Meir Dagan, fost director Mossad și președintele firmei care o spiona pe Laura Codruța Kovesi

Data publicării:
meir dagan gettyimages

 

Foto: Gulliver/GettyImages

La 10 septembrie 2002 Ariel Sharon l-a numit pe Meir Dagan director al Serviciului de Informații și Misiuni Speciale. El a fost apoi reconfirmat în această funcție de două ori. În cursul aflării la cârma Mosadului şi-a câștigat aprecieri în Israel și din partea unor factori internaționali, inclusiv din lumea arabă.

În aceasta perioadă s-au atribuit Mossadului eliminarea unor însemnați conducători de organizații teroriste. La 6 ianuarie 2011 Dagan și-a încheiat misiunea ca director al Mossadului.

În ultimii ani a criticat politica premierului Netanyahu, de pildă în legatură cu negocierile dintre puteri și Iran.

Rise Project a dezvăluit că șefa DNA a fost spionată de foști agenți Mossad. Patru cetățeni israelieni sunt anchetați acum de DIICOT pentru spionarea comunicațiilor și tentativă de compromitere a Laurei Codruța Kovesi. Doi dintre suspecți au fost arestați deja în România.

Doi dintre suspecții care ar fi spionat-o pe şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt Dan Zorella și Avi Yanus, foști ofițeri de informații şi cofondatori și directori executivi ai firmei israeliene de investigații private Black Cube. În companie a activat şi Meir Dagan - fost director Mossad în perioada 2002-2011. Potrivit procurorilor, cei doi împreună cu mai mulți angajați ai Black Cube, printre care Ron Weiner și David Geclowicz.

Compania Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus şi are sucursale atât în Londra, cât și în Paris. Compania oferă servicii juridice și de intelligence.  

Citiți și: Șefa DNA, spionată de foști agenți Mossad

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri