Cine este secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Valeriu Preda, demis astăzi

Data publicării:
19022013 20preda-50343

În vârstă de 45 de ani, Valentin Preda este unul dintre cei mai longevivi secretari de stat din România. A fost numit acum 11 ani de ministrul de atunci al Transporturilor, Miron Mitrea și a făcut câteva pauze în perioada unor schimbări de ştafete.

A ocupat această funcţie în cadrul Ministerului timp de aproape 7 ani, până când a hotărât să plece ca director la o companie din Constanţa. La finalul anului 2009 a devenit membru în Consiliul de Administraţie al Porturilor Maritime Constanţa, şi ulterior consilier al primarului Radu Mazăre.

Citiţi și:

Secretarul de stat Valentin Preda a fost ridicat de procurorii anticorupţie. El a fost demis din funcţie

Valentin Preda a revenit la Transporturi în ianuarie 2010, când ministru era Radu Berceanu. Interesant este că, începând din luna mai a aceluiaşi an, a fost concomitent şi consilierul lui Radu Mazăre, timp de doi ani.

A rămas în Minister până în ianuarie anul acesta, când fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, l-a eliberat din funcţie. După doar 13 zile, premierul Victor Ponta l-a instalat din nou secretar de stat.

Radu Mazăre și-a declarat public simpatia față de Valentin Preda, cunoscut drept „Valerică”.

Atunci când Victor Ponta a fost numit prim ministru, primarul Constanței a avut de făcut unele declarații care îl vizau pe Valentin Preda: „În primul rând, mă aştept ca premierul să-şi ţină promisiunea în ceea ce priveşte Portul, să trecem Legea Portului, după care sunt două chestiuni pe care le vizăm şi unde am putea să facem treabă. Este vorba despre secretarul de stat de la Transporturi, Valerică (n.r. Valentin Preda), un băiat performant şi care este apreciat de la prim-ministru şi până la ultimul parlamentar pentru aceste şase luni de activitate în cadrul Ministerului”, declara în decembrie 2012 Radu Mazăre.

În replică, Relu Fenechiu declara pentru Gândul: „Eu zic că nu va mai fi”. Părerea ministrului liberal a contat mai puţin decât aprecierile lui Radu Mazăre. Pe 16 ianuarie, Valentin Preda s-a întors la Ministerul transporturilor, acolo unde s-a ocupat de domeniile naval şi aerian.

Mai mult, fotoreporterii ZIUAnews i-au surprins săptămâna trecută pe Relu Fenechiu şi Valentin Preda în timp ce luau prânzul într-un local situat în apropiere de Piaţa Victoriei. Surse citate de ZIUAnews susţin că prioritatea lui Valentin Preda este Portul Constanţa, pe care PSD vrea să-l ia sub „umbrela" sa.

Preda a absolvit Facultatea de Drept şi Administraţie Publică Constanţa din cadrul Universităţii "Spiru Haret" (2011), Academia Navală "Mircea cel Bătrân" (2003), Facultatea de inginerie şi management agroturistic - Bioterra din cadrul Universităţii de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (2000), potrivit CV-ului acestuia.

Potrivit declarației de avere, fostul secretar de stat deține în conturi 35.500 de euro și 23.000 de lei.

Valentin Preda a împrumutat, în 2012, firma S.C. RO-DE PartenersS.R.L. la care a fost director în anul 2009 cu suma de 364.807 lei. De asemenea, fostul secretar de stat a mai împrumutat firma S.C. Rhein Main Vertriebs cu 148.700 de euro și persoans fizică Pirvulescu Gabriel Valentin cu 15.000 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri