Cine sunt miliardarii israelieni din dosarul retrocedărilor

Data publicării:
tal2

Benjamin "Beny" Steinmetz s-a născut în 1956 în oraşul israelian Netanya. Firma specializată în tranzacţii cu diamante moştenită de la tatăl său s-a extins fulminant şi s-a transformat într-un imperiu cu interese în mineritul de diamante, imobiliare şi exploatarea petrolului.

Cu o avere estimată la 1,65 miliarde de dolari, în scădere faţă de alţi ani, când ajungea la 5 miliarde de dolari, Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel. Într-unul dintre puţinele interviuri pe care le-a dat, cotidianului The Guardian, miliardarul respinge orice acuzaţie de corupţie în legătură cu afacerile pe care le coordonează. "Nu avem schelete în dulap", spunea în iulie 2013, în replică la acuzaţiile că ar fi dat mită pentru a obţine dreptul de exploatarea a minelor de diamant din Guineea.

Benjamin Steinmetz a avut afaceri în zeci de ţări, pe mai multe continente, inclusiv în România.

Grupul israelian fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. A cumpărat terenuri în Capitală, dar şi în zonele limitrofe, a preluat proiecte începute de alte companii, a făcut credite pentru a ridica mii de vile şi apartamente. Însă criza financiară a dus la colapsul firmelor prin care grupul lucra în ţara noastră, aşa că băncile au scos la licitaţie terenurile pentru a recupera sumele investite.

O altă subsidiară a grupului BSG deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.

Tal Silberstein este licenţiat în inginerie la Universitatea din Tel Aviv şi a obţinut un master în filozofie de la aceeaşi instituţie. Israelianul are în spate o carieră bogată de consultant politic.

Consultantul politic israelian a început să lucreze pentru politicienii din România în 2002, la început cu Traian Băsescu. Din cauza unor neînţelegeri legate de bani, părăseşte PDL-ul, iar în 2004 a lucrat la campania pentru prezidenţiale a PSD-istului Adrian Năstase. Ulterior devine sfătuitorul lui Călin Popescu Tăriceanu, precum şi al PNL.

În paralel cu activitatea de consultant politic, Tal Silberstein se ocupă şi de afaceri. În 1999 a devenit fondatorul unei firme specializate în management şi consiliere, pe care a părăsit-o în 2007 ca să se concentreze pe antreprenoriat, cu investiţii în domeniul imobiliar, al resurselor naturale şi al jocurilor de noroc. În 2002, Tal Silberstein a fost implicat într-un dosar de fraudă legat de modul în care a fost finanţată campania electorală a lui Ehud Barak, un politician israelian, dar cazul a fost clasat.

Shimon Sheves a fost şeful de cabinet al fostului premier israelian Iţhak Rabin, între 1992 şi 1995. După asasinarea acestuia, Sheves a renunţat la cariera politică pentru a intra în afaceri. A fost consilier pentru guverne şi lideri politici din România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Serbia şi Statele Unite.

În România, Sheves a fost acţionar al unei companii de asigurări, alături de Tal Silberstein. Printr-un offshore din Insulele Virgine Britanice, cei doi s-au asociat cu Dan Andronic într-o firmă de consultanţă politică. Este societatea care a oferit consiliere lui Adrian Năstase, apoi pentru Călin Popescu Tăriceanu.

În 2000, un tribunal israelian l-a condamnat pe Shimon Sheves la doi ani de închisoare, dar în 2003, Curtea Supremă l-a găsit nevinovat. Statul israelian a făcut apel, iar bărbatul a fost găsit vinovat pentru corupţie, când era funcţionar guvernamental.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri