Cireşele, prea ieftine pentru a fi culese. Tone de fructe se strică în livezi

Data publicării:
cirese

  

În comuna Comarna, din judeţul Iaşi, sunt peste 600 de hectare de livezi de cireşi. Pentru că vremea a ţinut cu ei, agricultorii au strâns aproape 500 de tone de fructe. Însă nu mai au cui să le vândă, din cauza embargoului impus de Rusia statelor europene.

Nici Ucraina sau Italia nu mai caută fructe româneşti, pentru că şi acolo producţia internă depăşeşte consumul. Iar pe piaţa românescă preţurile au scăzut foarte mult faţă de anul trecut.

Mihai Zmău, producător, spune că cireşele nevândute au fost puse în ţuică.

S-a ajuns la un preţ foarte mic, 1,5 lei, s-a dat şi cu un leu”, spune Constantin Grădinaru, viceprimarul comunei Comarna.

Aşa că producătorii nici nu mai culeg cireşele.

Am oprit culesul şi aştept să se elibereze piaţa, poate reuşesc să obţin un preţ mai bun”, mai spune viceprimarul comunei.

Există o soluţie, dar nimeni nu se grăbeşte să o pună în practică: „Să îşi creeze depozite, să se asocieze, ca noi să consumăm produse româneşti”, spune Elena Tatomir, director de politici agricole în Ministerul Agriculturii.

O alternativă este transformarea fructelor în suc, gem sau compot.

Au produs marfa respectivă, au niste costuri, trebuie să recuperezi măcar o parte din investiţie”, spune Simona Roşu, reprezentantul unui grup de producători de fructe din Sibiu.

România este al treilea producător de cireşe din Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri