Claudiu Săftoiu a demisionat de la conducerea TVR

Data publicării:
claudiu saftoiu mediafax

Claudiu Săftoiu şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.

Săftoiu a transmis Parlamentului o scrisoare prin care solicita „dispunerea măsurilor necesare în vedere absolvirii mele de responsabilităţile conferite” prin numirea în funcţia de preşedinte al TVR. Potrivit scrisorii transmise de TVR, el apelează la parlamentari să nu respingă raportul de activitate şi să menţină actualul Consiliu de Administraţie, „pentru a evita o situaţie fără ieşire pentru Televiziunea Română”.   

Procedura de înlocuire a lui Claudiu Săftoiu este destul de anevoioasă. PNL trebuie să propună un nou membru care apoi va fi numit în cadrul consiliului de administraţie. Persoana respectivă va fi apoi audiată în comisia de cultură a celor două camere şi apoi numită într-o şedinţa comună.

Apoi urmează ca în cadrul consiliului de administraţie să fie aleasă o persoană care să meargă înapoi în parlament pentru a fi validată la conducerea TVR.

Azi în Parlament, la ora 14.00, urma să fie o discuție despre raportul societății române de televiziune care ar fi dus la demiterea lui Săftoiu și a întregului consiliu de administrație. Probabil s-a ajuns la o înțelegere ca Săftoiu să își dea demisia și să fie validat consiliul de administrație. Este un mare eșec ce s-a întâmplat. TVR avea datorii de aproape 200 de milioane de euro”, a declarat la Digi24 Valentin Nicolau, fost director general al TVR.

Potrivit fostului director al TVR, programul de restructurare de anul trecut, prin care au fost disponibilizați 700 de angajați, a însemnat o depreciere profundă a consistenței profesionale și a avut implicații financiare majore. 

„A fost o combinaţie între impostură şi jaf, care au dus la o distrugere sigură. Tot drumul a fost unul în derivă. Ar trebui o abordare nepolitică a problemei cum nu s-a făcut în ultimii ani absolut deloc”, a mai spus Valentin Nicolau.

Radu Carp: Probabil e o decizie luată în ultimele 24 de ore

„Am primit un comunicat din partea TVR prin care am luat la cunoștință de scrisoarea de demisie. Nu am avut timp să parcurg textul, am reținut că exista o motivație destul de amplă și greu de rezumat. Probabil că e vorba de o decizie luată în ultimele 24 de ore, nu am avut cunoștință de această intenție. E un gest personal pe care nu îl pot comenta”, a spus Radu Carp, membru în Consiliul de Administrație al SRTV.

Argumenta ceva legat de faptul că Parlamentul nu a dat curs solicitării de a mări taxa radio-TV, nu s-a adoptat un buget mai consistent pentru R. Moldova. Problema e că noi am sesizat chestiuni mult mai grave și care ar fi necesitat o atenție mai mare din partea președintelui TVR decât cele semnalate. E nevoie de o finanțare corespunzătoare, dar și noi am spus de fiecare dată că resursele, așa puține cum sunt, pot fi direcționate mai bine. În ultima vreme au fost inițiative destul de controversate, prin care s-au cumăprat mașini, au fost excese. Soluția era gestionarea cât mai eficientă a banilor. Comisiile vor primi o propunere pentru un nou membru, vom vedea cine va fi, nu am cunoștionță de formularea oficială a unei propuneri”, a adăugat el.

„S-au făcut împrumuturi anul acesta, noi am spus că ele nu au fost negociate în cele mai bune condiții. Creditele încep să fie returnate de anul viitor, deci ce s-a negociat prost anul acesta va avea consecințe de anul viitor. Taxa radio-TV e foarte redusă și nu acoperă necesitățile, vânzările din publicitate au scăzut foarte mult, nu există suficienți bani pentru producție. Existau propuneri să se înghețe producția și să se treacă pe reluări”, a mai spus Carp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri