Clinică din București, suspectată de trafic cu ovule

Data publicării:
19 2002clinica18-50400

Actualizare 15.00.Unul dintre cei ridicaţi pentru audieri este medicul istraelian Raphael Ron-El, specialist recunoscut la nivel mondial în fertilizarea in vitro. De aproape 20 de ani lucrează în una dintre cele mai mari clinici israeliene de profil.

Pe forumuri, femeile care au apelat la el spun că au aşteptat chiar şi 6 luni până să obţină o programare la clinică.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antitransplant susţin că nu au obligaţia să verifice felul în care se realizează un transplant. Însă, fiecare clinică specializată în fertilizarea in vitro este obligată să aibă o comisie de etică, iar aceasta trebuie să elimine orice tentativă de cumpărare de organe.

600 de euro pentru ovule

Polițiștii de la Crimă Organizată și luptătorii Brigăzii Speciale ale Jandarmeriei au descins la un centru medical, după ce, timp de mai multe luni, au adunat mai multe probe.

Procurorii DIICOT au informat, printr-un comunicat, că ovulele erau cumpărate cu prețuri modice, de câteva sute de lei, pentru a fi vândute cuplurilor din România sau din afară pe bani mai mulți.

Anchetatorii au reţinut că membrii grupării, reprezentanţi ai unei clinici private din municipiul Bucureşti, împreună cu cetăţeni israelieni specialişti în domeniul reproducerii asistate, au obţinut beneficii financiare considerabile din activitatea infractională, constând în procurarea materialului genetic necesar realizării procedurilor ce presupun fertilizarea „in vitro”, prin încălcarea prevederilor legale.

Învinuiţii au racolat, prin diverse mijloace, femei, care, în schimbul sumei de 600 de euro, şi-au dat acordul pentru procedurile ce presupun extracţia de ovocite, materialul genetic obţinut fiind utilizat ulterior la realizarea de embriotransferuri, în beneficiul unor persoane aflate în dificultate de a procrea pe cale naturală şi care doreau să fie supuse, contra cost, tehnicilor de reproducere umană asistată.

Cercetările vizează fapte de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de celule de origine umană.

În acest caz, suportul informativ a fost asigurat de către DGIPI.

Directorul unei clinici de fertilizare in vitro: Donarea trebuie să fie gratuită şi benevolă

Nu e legală şi deontologică. Legea spune că donarea trebuie să fie gratuită şi benevolă. Nu e nevoie de acceptul Agenţiei de Transplant pentru fiecare caz. Agenţia verifică clinicile, verifică dacă toate dotările sunt existente şi că medicii au competenţele necesare”, a declarat Muheidli Chadi, directorul unei clinici de fertilizare in vitro.

Sabyc, un alt caz de trafic cu ovule

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată în 24 februarie 2010 pe şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza, Yair Miron, Victor Zota, fost director executiv al ANT şi Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al ANT.

Potrivit procurorilor, patronii şi angajaţi ai clinicii Sabyc ar fi racolat din străinătate cuplurile care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată.

Astfel, erau racolate femei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care consimţeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, unii dintre acuzaţi supraveghind procedura de stimulare ovariană şi de prelevare de ovocite.

Angajaţii clinicii ţineau evidenţa concretă a analizelor efectuate şi a schemei de tratament pentru fiecare donatoare în parte, a modalităţilor de contact, a persoanei de legătură, a sumelor acordate, care reprezentau contravaloarea medicamentaţiei acordate, a transportului, dar şi plata efectivă a ovocitelor donate. Anchetatorii spun că cei de la Sabyc ar fi ajutat la introducerea în România, în mod fraudulos, de materie genetică.

Procurorii au mai arătat că femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel şi că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenţie.

În România există aproximativ 25 de clinici avizate pentru fertilizarea in vitro. (INTRA CARTON) Conform statisticilor, în 2011 aproape 3600 de cupluri au apelat la această metodă, iar 52 de femei au făcut donaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri