Cluj-Napoca este cel mai primitor oraş din Europa

Data publicării:
00042913 large 1

Străinii se simt cel mai bine în Cluj. O arată un studiu realizat de Comisia Europeană, în mai multe oraşe din UE, dar şi din Islanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia.

Oraşul de sub Feleac este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte percepţia pozitivă faţă de străinii care îl vizitează. Clujenii sunt urmaţi de locuitorii din Luxemburg, Cracovia şi Copenhaga. Percepţia cea mai proastă faţă de străini o au grecii din Atena.

Întrebaţi dacă sunt mulţumiţi să trăiască în oraşul lor, 75% dintre clujeni au răspuns afirmativ. Spre comparaţie, doar 40% dinntre bucureşteni au dat acelaţi răspuns.

Clujul este unul dintre oraşele din România cu cei mai mulţi vizitatori străini. În primăvara anului trecut, de exemplu, oraşul a fost vizitat de peste 15.000 de cetăţeni străini.

„Sunt foarte de treaba. Mă distrez foarte mult aici, îmi place România şi Clujul. Aşa am învăţat şi limba română, fără să vorbesc cu oameni nu am putut să învăţ aşa de bine”, a spus Morad Makhoul, student străin.

Îndrăgostit de Cluj-Napoca este şi Theodore, un tânăr regizor venit tocmai din Africa.

Clujul este un oraş pe care l-am descoperit de aproximativ un an, e un oraş multicultural, m-am integrat foarte repede în populaţie”, a afirmat acesta.

Iar clujenii sunt cât se poate de încântaţi, pentru că străinii dau frumosului oraş transilvănean aerul unei metropole cosmopolite.

E drept, ospitalitatea le aduce şi profituri localnicilor. În hoteluri şi restaurente se vorbeşte şi engleza, franceza, chiar spaniola şi rusa.

Din totalul de clienţi, undeva în jur de 30% este ponderea turiştilor străini. În general, ei sunt mai mult decât mulţumiţi şi mulţi revin înapoi cu familia, prieteni”, a declarat Iuliu Zahan, reprezentantul unui hotel din Cluj-Napoca.

Iar mulţi dintre străinii care sunt bine primiţi la Cluj-Napoca ajung să schimbe camera de hotel cu o locuinţă cumpărată pe viaţă, în România.

Doar în ultimul an, Clujul a devenit „acasă” pentru peste 5.300 de cetăţeni străini. Cei mai mulţi dintre ei provin din ţări precum Franţa, Italia şi Germania.

Studiul, intitulat „Calitatea vieţii în oraşele europene", este realizat de Comisia Europeană o dată la trei ani. Acum fost chestionate 41.000 de persoane din pe 79 de oraşe din Uniunea Europeană, dar şi din Islanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia. În România, la sudiu au participat Cluj-Napoca, Bucureşti şi Piatra Neamţ.  Au fost avute în vedere calitatea vieţii, sistemul de sănătate şi condiţiile de transport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri