Cluj-Napoca, primul oraș din România cu sistem car sharing

Data publicării:
masina roti

Iulian Pădurariu folosește de patru ani un sistem de car sharing în Viena. A văzut că e util şi a decis să facă unul la fel în Cluj-Napoca. Împreună cu partenerul său a investit 200.000 de euro în afacerea care le va permite clujenilor să „împartă” 50 de mașini cu care se vor putea deplasa în tot orașul.

„E un mod foarte confortabil de a merge la aeroport, de a merge la gară, de a merge undeva în oraș unde locurile sunt cumva limitate, deci te comporți ca și cum ar fi mașina ta cu o flotă”, explică Iulian Pădurariu, investitor.

Sistemul este unul cât se poate de simplu. Șoferii au nevoie doar de un cont online, un smartphone și un card de credit.

„În momentul în care deschizi aplicația vezi absolut toate mașinile care sunt disponibile și nu am decât să mă duc la cea mai apropiată de mine, în cazul meu aceasta, dau click pe ea și „Start rental”. În momentul acela mașina se va deschide și asta este tot. M-am urcat în mașină, iau cheia din torpedou din locul ei, după care pornesc mașina”, spune Demis Ghindeanu, investitor.

În momentul în care cursa s-a încheiat, utilizatorul primește un mesaj prin care este anunțat cât are de plătit. Un minut costă un leu, dar șoferul primește bonusuri dacă alimentează ori spală mașina. 37 de clujeni testează deja sistemul.

Foarte mult mă ajută. În primul rând este un oraș aglomerat, am treabă în centrul orașului, am pornit mașina cu telefonul, am urcat și mi-am făcut treaba”, spune Diana Oțelea, utilizator serviciu car sharing.

Peste 2.000 de clujeni s-au înregistrat deja pe pagina web a sistemului de car sharing pentru a putea să folosească mașinile în momentul lansării oficiale.

„Avem nevoie. La un moment dat se blochează Clujul, de la ploaie, până la evenimente mari”, spune un tânăr.

Studiile făcute de cei doi tineri arată că folosirea unei astfel de mașini ar elibera nouă locuri de parcare din centrul orașului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri