Sari la conținut

CNADNR va investi încă 50 de milioane de euro pentru achiziţia unor utilaje de deszăpezire

CNADNR a încheiat în octombrie contracte în valoare totală de 146,6 milioane lei (33,1 milioane euro), cu TVA, pentru achiziţia a 100 de autofreze de curăţat zăpada şi 7 vehicule echipate pentru intervenţii speciale pe timp de iarnă, scrie Mediafax. 

Autofrezele sunt livrate de compania italiană Fresia, iar vehiculele speciale de firma Grădinariu Import Export din Bucureşti. Investiţia este cofinanţată cu fonduri europene.

Primele trei unităţi, două autofreze, de capacitate medie şi mare, plus un vehicul special de intervenţie, au fost prezentate miercuri, utilajele urmând să fie direcţionate către şoseaua Transalpina, respectiv Autostrada Soarelui, la Lehliu.

Restul utilajelor vor fi livrate etapizat, până în luna octombrie, iar durata de amortizare a investiţiei este de 10 ani.„La această oră noi facem activitatea de deszăpezire în procent de 20% cu utilajele noastre proprii şi 80% cu utilaje închiriate. Cu această flotă de 100 de autofreze vom diminua procentul de lucrări executate de firmele private, undeva la 60%. În etapa a doua noi avem pregătit un nou proiect, în valoare de 50 milioane euro, tot pentru achiziţia de utilaje pentru iarnă: autobasculante, încărcătoare şi alte asemenea”, a declarat miercuri Florea Dascălu, şeful Direcţiei de Întreţinere Drumuri Nationale şi Autostrăzi din cadrul CNADNR.

Viitoarea achiziţie va fi de asemenea cofinanţată cu bani europeni, a adăugat el. Dascălu a arătat că unele firme contractate pentru deszăpezire „nu-şi fac treaba” şi au intrat în insolvenţă, iar CNADNR vizează reducerea dependenţei de acest tip de acorduri.