Sari la conținut

CNADNR va monta parapete pe circa 200 de kilometri de drumuri

Acest șofer sfidează orice regulă de circulaţie. Pe un drum cu două benzi pe fiecare sens, bărbatul aşteaptă să se poată strecura printre maşini şi apasă pedala de acceleraţie. Taie linia dublă continuă şi îşi vede de drum.

La nici 5 minute distanţă, în acelaşi loc, aceeaşi manevră riscantă a altui şofer. Totul, într-un loc în care parapetul despărţitor nu a fost instalat încă. Într-o manevră asemănătoare, a curmat ieri vieţile a două persoane.

Separarea sensurilor de mers cu parapete din beton a făcut diferența între viață și moarte pentru peste 80% dintre şoferii care adorm la volan şi riscă să intre pe contrasens, pierd controlul volanului sau pur și simplu fac manevre riscante la volan. Este și cazul acestui șofer filmat în timp ce frânează brusc și întoarce în mijlocul drumlui.

Măsura de protecţie a fost aplicată pe Drumul Naţional 1 pe mai puţin de 40 de kilometri. O distanță mult prea mică pentru o șosea de mare viteză. Drumarii au dat de fiecare dată vina pe lipsa banilor. Acum însă, Compania de Drumuri a decis să reia licitaţia.

„Avem oportunitatea de a achiziţiona aproximativ 200 de kilometri de tip New Jersey. În special vom pune pe DN1”, a spus Cristian Andrei, director adjunct CNADNR.

20 de milioane de euro va costa iniţiativa celor de la drumuri. Mai exact, fiecare kilometru de drum naţional delimitat cu parapete de protecţie va costa 100.000 de euro.

Compania de Drumuri are în plan inclusiv amenajarea unor sensuri giratorii, refugii şi treceri de pietoni.

Anul trecut în zona Bănești, Prahova, un șofer care a vrut să-și pună capăt zilelor a intrat pe constrasens cu bolidul pe care îl conducea. Cinci oameni au murit. Cum la acea vreme statul nu a avut bani să delimiteze sensurile de mers ale DN1, o firmă privată a donat 200.000 de euro pentru cei peste 5 kilometri de parapete.