CNCD nu îl sancţionează pe Puiu Haşotti, dar condamnă public declaraţiile homofobe

Data publicării:
Puiu Hasotti-2

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunţat, miercuri, că a dezbătut şi a soluţionat în Colegiul director autosesizarea în cazul senatorului Puiu Haşotti, acesta fiind audiat în legătură cu presupusele declaraţii discriminatorii făcute recent.

Puiu Haşotti a făcut o serie de afirmaţii despre homosexuali în contextul în care comenta anunţul făcut de deputatul Remus Cernea, în 12 aprilie, privind iniţierea unui proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex.

„Eu nu am absolut nimic să le reprosez homosexualilor, îi consider doar nişte oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relaţie naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio şansă”, este declaraţia lui Puiu Haşotti analizată în cadrul Colegiului director, a precizat CNCD într-un comunicat de presă.

Potrivit CNCD, senatorul Puiu Haşotti a susţinut în cadrul audierii că afirmaţiile sale sunt nepotrivite, neconforme cu realitatea şi a declarat că nu este homofob.

În urma audierii lui Haşotti, Colegiul director al CNCD a decis, cu şase voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”, că declaraţiile senatorului nu constituie fapte contravenţionale conform articolelor 2 şi 15 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

„CNCD consideră că declarația se încadrează în limitele libertății de exprimare, nu conține elemente de incitare sau o amenințare directă și evidentă la adresa unei comunități astfel încât să se impună intevenția statului printr-o sancțiune juridică”, se arată în documentul CNCD.

„De asemenea, Colegiul director atrage atenția că astfel de declarații nu sunt potrivite pentru dezbaterea unor subiecte de interes public. Ca atare, Colegiul director condamnă public astfel de declarații considerându-le ca fiind homofobe și reiterează apelul către persoanele care dețin funcții publice sau sunt formatori de opinie în societate să promoveze un comportament și un limbaj nediscriminatoriu, precum și să ia atitudine față de eventualele încălcări ale principiului egalității de șanse”, se conchide în comunicat.

CNCD, sesizat de parlamentari europeni

Decizia vine la câteva zile după ce președintele Comitetului pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen a Parlamentului European și alți cinci europarlamentari au trimis o sesizare președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, prin care își exprimă îngrijorările cu privire la declarațiiile „defăimătoare” ale fostului ministru al Culturii, Puiu Hașotti, referitoare la homosexuali.

„În calitatea sa de senator și fost ministru al Culturii, suntem extrem de îngrijorați că declarațiile lui Puiu Hașotti ar putea fi nesancționate și ar putea duce la o creștere a discriminării și poate chiar la fapte de violență împotriva lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transexualilor”, se arată în adresa parlamentarilor europeni.

„Fiind principalul organism în România responsabil cu susținerea respectării valorilor de respect pentru minorități, drepturile omului și nediscriminare, inclusiv în contextul legii europene, sperăm ca CNCD își va asuma investigarea acestor declarații defăimătoare și chiar le să răspundă public și ferm”, subliniază parlamentarii europeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri