Cod galben de ninsori și vânt în 19 județe

Data publicării:
Ninsoare iarna cod galben-Mediafax Foto-Vlad Stan

Codul galben de ninsori şi vânt a intrat în vigoare la ora 6 şi va ţine până sâmbătă, la ora 14.00. Sub avertizarea meteorologilor se află 19 judeţe, printre care Alba Iulia, Hunedoara, Braşov, Covasna şi Bacău.

Va ninge din abundenţă, iar vântul va bate cu rafale de peste 70 km la oră, pe alocuri chiar şi cu peste 100 km la oră, viscolind zăpada.

Secretarul de stat Raed Arafat a cerut prefecţilor ca în zonele cu risc de blocare a drumurilor, bolnavii dependenţi de dializă şi gravidele să fie duşi din timp în locuri unde se poate interveni mai uşor.

Şi asta, pentru a fi evitate situaţiile din anii trecuţi, atunci când aceste persoane au rămas captive în nămeţi.

În funcţie de evoluţia vremii, nu este exclus ca meteorologii să prelungească avertizarea de vreme rea.

În unele judeţe, autorităţile au intrat deja în alertă şi s-au pregătit cu utilaje, tone de sare şi material antiderapant. 

Pe drumul Turda-Cluj un utilaj a împrăştiat 3 tone de sare, ca maşinile să nu patineze din cauza poleiului. Alte 40 de maşini sunt gata să intervină în caz că va începe să ningă. Una dintre firmele care va asigura deszăpezirea are în stoc peste 200 de tone de sare, 100 de tone de nisip şi 20 de tone de clorură de magneziu.

Şi la Abrud, jud. Alba, autorităţile a intrat deja în alertă. Toate utilajele folosite la deszăpezirea carosabilului şi împrăştierea materialului antiderapant sunt în curtea primăriei, pregătite să acţioneze.

Avem pregătite patru utilaje pentru deszăpezire, personalul este instruit, în 10-15 minute pot să vină la utilaje să putem să acţionăm”, spune Nicolae Simina, primarul din Abrud.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri