Cod galben de ploi în 14 județe

Data publicării:
Ploaie ploi vant vremea meteo - Guliver Getty Images

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în toate regiunile, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi izolat grindină. Se vor înregistra frecvent cantităţi de apă de 15...20 l/mp, iar în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali se vor cumula 40...80 l/mp.

Ploi în general moderate cantitativ vor fi în noaptea de miercuri spre joi (1/2 iunie) şi în prima parte a zilei de joi în regiunile sud-vestice şi în zona montană, potrivit meteorologilor.

Județele vizate de codul galben de ploi sunt Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Harghita, Iași, Neamț, Prahova, Suceava, Vrancea și Vaslui.

Aversele cu tunete şi fulgere vor fi mai intense în nord, centru şi est, precum şi în zona montană. Vor fi şi ploi torenţiale, iar în Moldova, pe spaţii mici se vor strânge chiar şi peste 70 de litri de apă /mp, aşa că riscul de inundaţii va fi foarte ridicat. Izolat va cădea grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 grade în nord-est şi depresiuni şi 27 de grade în Lunca Dunării.

Veștile meteorologilor nu sunt bune nici pentru perioada următoare.

Vineri, maximele se opresc la 25 de grade, ploile vor continua în mare parte din ţară, iar cantităţile de apă vor fi mai mari tot în est.

În weekend vremea se îndreaptă în unele regiuni. Totuşi, vor fi averse şi descărcări electrice, sâmbătă îndeosebi în vest, în sud şi la munte, iar duminică în zonele înalte de relief, în centrul ţării, dar şi prin vest.

Vremea rea pune stăpânire joi şi pe zona montană. Ploile vor fi abundente, mai ales în Carpaţii Orientali şi în estul Meridionalilor, unde, izolat, se vor depăşi chiar 70 l/mp şi va cădea grindină.

De ploile cu tunete şi fulgere nu vor scăpa nici cei aflaţi la malul mării. Vântul va prinde putere din când în când, iar maximele zilei vor fi de 21...22 de grade. În apa mării vor fi în jur de 18 grade Celsius.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri