Sari la conținut

Cod portocaliu de inundații în bazinul hidrografic al râului Crișul Alb

ACTUALIZARE 16:00 - Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinul hidrografic al râului Crișul Alb – amonte S.H. Gurahonț, județele Arad și Hunedoara și pe afluenții mici ai răului Mureș aferenți sectorului S.H. Brănișca – S.H.Radna.

Fenomenele menţionate se pot produce cu probabilitate mai mare pe râul Crișul Alb pe sectorul S.H. Vața de Jos – S.H. Gurahonț, Vața și alte bazine hidrografice mici aferente județului Hunedoara. De asemenea în bazinele hidrografice: Petriș, Almaș, Troiaș, Vinești și Stejar .


Potrivit hidrologilor, în intervalul 12 iunie, ora 6:00 — 13 iunie, ora 24:00, vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Crișul NegruCrișul Alb (județele Bihor, Arad și Hunedoara), afluenți Mureș inferiorArieș superior și mijlociu (județele Alba, Hunedoara, Cluj și Arad), Bega — bazin superiorTimiș — bazin superior și afluențiBârzavaCaraș și Nera (județele Caraș Severin și Timiș).

De asemenea, în intervalul 12 iunie, ora 12:00 — 13 iunie, ora 24:00, se pot produce fenomene hidrologice periculoase pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic — bazin superior și afluențiCrișul Repede — bazin superior și afluenți (județele Cluj și Bihor), Olt — bazinele hidrografice ale afluenților Oltului aferenți sectorului: S.H. Micfalău — Ac. Drăgănești (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeș și Olt), Ialomița (județele Dâmbovița și Prahova), Buzău — bazin superior și afluenți(județele Brașov, Covasna și Buzău, Râmnicu Sărat), Putna — bazin superior și afluenți (județele Buzău și Vrancea).

Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție.

Specialiștii INHGA menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri.

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, care va intra în vigoare duminică, la ora 12:00, și va fi valabilă până marți, la ora 21:00, în toate regiunile țării.