Sari la conținut

COD PORTOCALIU. Inundaţii în mai multe localităţi din Olt și Dolj. Avertizări și pentru județele Teleorman și Giurgiu

Actualizare 11.20. Hidrologii au extins codul portocaliu şi pentru judeţele Teleorman şI Giurgiu. Pe râul Teleorman, pe sectorul Tătărăşti – Olteni din județul Teleorman, codul portocaliu este valabil de la ora 10.00. Pe râul Neajlov, Vadu Lat-Călugăreni din judeţul Giurgiu, avertizarea intră în vigoare la ora 12.00.

Codul portocaliu rămâne în vigoare până mâine la ora 18.00.

În schimb, a fost ridicat codul portocaliu din județul Olt.

Meteorologii avertizează că va ploua în continuare în sudul și estul țării până la sfârșitul duminică, iar de săptămâna viitoare vremea se va mai răci și este posibil să se înregistreze lapoviță și chiar ninsoare.

___________________

A plouat o zi întreagă la Movileni, în Olt. Seara, s-a rupt cerul iar ploaia torenţială i-a gonit pe oameni din casele lor. 30 de persoane s-au refugiat la căminul cultural, acolo unde primăria le-a încropit un loc, unde să doarmă până când apele se vor retrage.

În centrul localităţii Movileni, mai exact în zona pieţei centrale, apa măsoară şi un metru. În apărarea pompierilor au venit mai mulţi voluntari care au ridicat baraje.

Oamenii se roagă să nu se reverse râurile pe care hidrologii au instituit cod portocaliu. Dacă ar ieşi din matcă, gospodăriile lor ar fi inundate şi ar rămâne sub ape pentru câteva zile.

Pompierii militari şi voluntari din Olt au rămas în alertă, în această noapte, în localităţile ameninţate de revărsarea apelor din zonele aflate sub cod portocaliu de inundaţii. Cel mai grav afectate de inundaţii au fost localităţile Movileni, Şerbăneşti şi Schitu. Iar pericolul nu a trecut. Şi asta pentru că avem în vigoare un cod portocaliu de inundaţii până la ora 18.00. Există în continuare o avertizare de depăşire a debitelor pe râurile Desnăţui, Terpeziţa, Raznic, Teslui şi Beica.

Inundații sunt și în județul Dolj. Digul din comuna Drăgoteşti a fost rupt în mai multe locuri, iar râul Teslui a inundat zona. Şuvoaiele au ajuns în gospodăriile oamenilor. La faţa locului sunt mai mulţi pompieri şi membri ai Inspectoratului Social de Urgenţă Dolj.