COD PORTOCALIU. Sute de gospodării inundate, râuri ieşite din matcă, copaci doborâţi la pământ

Data publicării:
inundatii manesti digi-3


În zona Bistriţa a plouat continuu toată noaptea, iar apa a intrat deja în 30 de gospodării şi a rupt deja un pod şi mai multe podeţe.

Râuri au ieşit din matcă, după ce duminică noapte a plouat torenţial, poduri şi drumuri forestiere au fost distruse de viituri. Poaia ameninţă, în continuare, case aflate de o parte şi de alta a apelor. Vizate sunt o sută de case aflate pe malul râului Bistriţa. Autorităţile încearcă să facă diguri din stânci, pentru a evita inundarea gospodăriilor. Luni seara, are loc, la Guvern, un comandament de urgenţă, pentru că a fost extins codul portocaliu de ploi şi vijelii pentru alte şase judeţe şi este valabil până marţi dimineaţă la ora 3. De asemenea, a fost extins şi codul portocaliu de inundaţii pentru 10 judeţe. Acesta este valabil de luni, ora 15, până marţi, la ora 16.

 

În Capitală, vijelia a doborât cinci copaci, iar în judeţul Bistriţa-Năsăud pompierii au evacuat oamenii din 60 de gospodării ameninţate de viitura. 

După 30 de minute de furtună, 150 de gospodării din judeţul Dâmbovita au rămas în beznă pentru că vijelia a pus la pământ mai mulţi stâlpi de electricitate.

Echipele de pompieri au intervenit imediat, însă angajații Electrica vor înlocui stâlpii rupți și vor reface rețeaua electrică abia în câteva zile. O ploaie torenţială ce a durat aproximativ o jumătate de oră a făcut impracticabil drumul naţional 7 A, în judeţul Vâlcea. Drumul naţional 7 A ce leagă localitatea Malaia de Voineasa. Drumul a fost închis pe o porţiune de 8 kilometri din cauza aluviunilor. Şoferii au fost traşi pe dreapta de poliţie şi au aşteptat ore întregi ca să plece din nou la drum.

Probleme au fost şi în Capitală, unde cinci copaci au fost puşi la pământ de vântul puternic. În oraşul Victoria, din judeţul Braşov, o furtună de numai 10 minute a doborât un brad bătrân, aflat într-un parc de joacă pentru copii.

În judeţul Mehedinţi, reprezentanţii mai multor primării au făcut noapte albă de frica apelor. 60 de gospodării au fost inundate şi în localităţile Şanţ şi Săntioana, din judeţul Bistriţa Năsăud. Două persoane, salvate de pompieri în ultimul moment, au fost preluate de un echipaj SMURD. Tot în Bistriţa, o viitură puternică a luat pe sus o cabană, iar un bărbat a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce casa i-ar fi fost inundată. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud a trimis mai multe echipaje de ajutor spre zona Poiana Zânelor, pentru a debloca o cale de acces și pentru a-i ajuta pe oamenii care sunt înconjurați de ape.

Meteorologii nu au veşti bune nici pentru perioada următoare. Codurile meteorologice şi hidrologice ar putea fi prelungite. 

Ploile şi vijeliile se vor intensifica şi se vor extinde. Întrega Oltenie şi judeţul Argeş, se află sub cod portocaliu de precipitaţii abundente. De asemenea, şi hidrologii au extins alertele, iar în 10 judeţe din Banat, Oltenia şi Muntenia este cod portocaliu de inundaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri