Cod roșu de inundații în Bihor și Cluj, localnicii au primit mesaje RO-ALERT. Șase persoane salvate după ce casa le-a fost luată de ape

Data publicării:
pompierii incearca sa salveze mobila la inundatii
Cod roșu de inundații în Bihor și Cluj, localnicii au primit mesaje RO-ALERT. FOTO: Facebook IGSU

Județele Bihor și Cluj se află miercuri sub avertizare cod roșu de inundații. În Bihor, cantitatea de apă căzută în ultimele zile a fost uriașă: 140 de litri pe metru pătrat. Localnicii au primit mesaje RO-ALERT pentru pericolul iminent de inundații. Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 14 judeţe pentru a înlătura efectele ploilor abundente şi ale vântului. Șase persoane - patru copii și doi adulți - au fost salvate din calea viiturii, după ce casa modulară în care locuiau a fost luată de ape.

Până la ora 12.00 este în vigoare o avertizare hidrometeorlogică cod roșu ce se va manifesta prin viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din județele Bihor și Cluj. Râuri din județele Arad, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Hunedoara, Alba, Timiș, Caraș-Severin sunt sub avertizare cod portocaliu de inundații.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Localnicii au primit șase mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT, privind fenomenele hidro-meteorologice periculoase, în județele Bihor și Cluj.

Pompierii recomandă oamenilor respecte mai multe măsuri:

  • Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
  • Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
  • În cazul în care sunteți surprinși de viitură urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare

Intervenții ale pompierilor în 14 județe și București

În ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit în 25 de localități din 14 județe (Argeș, Bihor, Brăila, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Satu Mare, Teleorman și Timiș) și municipiul București pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vântul puternic.

Salvatorii au acționat pentru evacuarea apei din 21 curți, 10 beciuri și 2 străzi.

Totodată, din cauza vântului puternic, a fost nevoie de intervenția echipajelor de pompieri pentru degajarea a 197 copaci, 5 stâlpi de electricitate/telefonie și 47 elemente de construcție, care au avariat 74 autoturisme, fără a fi înregistrate victime.

Casa modulară în care locuiau șase persoane a fost luată de apă în județul Bihor

Un eveniment care care s-ar fi putut solda cu victime a avut loc în localitatea Cociuba Mică, județul Bihor, unde au fost salvate din calea viiturii 6 persoane (4 copii și 2 adulți), după ce casa modulară, în care locuiau, a fost luată de ape. Persoanele nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, ele rămânând la rude.

De asemenea, tot în localitatea Cociuba Mică, preventiv, au fost evacuate alte 24 de persoane, care ulterior s-au putut întoarce la locuințe.

Viitura a luat piciorul unui pod la Arieșeni

Apele s-au revărsat și în județul Alba. La Arieșeni, viitura a distrus piciorul unui pod și lăsat izolată o parte a localității. Mai mulți oameni au fost evacuați din cauza inundațiilor, inclusiv clienții unei pensiuni. Râul Arieș se află sub cod portocaliu pe parcursul întregii zile de astăzi. 

Viitura foarte mare a rupt piciorul unui pod. Utilajele și ajutoarele au venit însă repede și oamenii au putut împiedica dezastrul: să fie luat de ape întregul pod.

Au rămas izolate 50 de familii care însumează aproximativ 165 de persoane. Au fost evacuați cei din jurul Văii Galbene pentru că acolo e cea mai afectată zonă.

O pensiune din Arieșeni a fost de asemenea inundată, dar turiștii aflați acolo s-au autoevacuat.

Probleme pe drumuri naționale și județene. Circulația trenurilor, blocată pe ruta București-Brașov

Traficul rutier a fost blocat pe 1 drum național (DN76/BH) și 1 drum comunal (DC 97/BH) și temporar afectat pe 1 drum național (DN7/HD) și 3 drumuri județene (DJ 763, DJ 768B/BH și DJ 675/GJ). Echipaje specializate au actionat în teren pentru remedierea situației în cel mai scurt timp și reluarea traficului în condiții de normalitate.

Și traficul feroviar a fost temporar blocat, pe magistrala CFR 300 București – Brașov, pe raza localității Florești, după ce vântul puternic a doborât un copac căzut peste calea ferată.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri