Sari la conținut

Cod roșu de inundații în șase județe. Două persoane și-au pierdut viața, luate de viituri

ACTUALIZARE VINERI, ORA 6:00 Este cod roşu de inundaţii în șase judeţe. Este vorba despre Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea. Cel puţin două persoane au pierit luate de viituri, sute de gospodării au fost inundate, zeci de familii au fost evacuate de urgenţă şi mai multe drumuri au fost acoperite de ape.

Informaţiile meteorologilor nu ne încurajează. Va continua să plouă şi în zilele următoare.

Şapte judeţe din nord-estul ţării sunt sub avertizare cod portocaliu de ploi abundente şi alte 7 sub cod galben.

A fost prăpăd în judeţul Bacău. În localitatea Helegiu, un bărbat şi-a pierdut viaţa aseară, după ce a fost luat de o viitură. Oamenii au fost evacuaţi cu utilajele din casele năpădite de ape. Potrivit ISU, jumătate din judeţ a fost afectat de inundaţii. Peste 500 de pompieri, jandarmi şi voluntari au ieşit pe teren, după ce sute de gospodării au fost acoperite de ape.

O altă persoană a fost luată de o viitură în județul Vrancea.

Pe de altă parte, în județul Tulcea, o tornadă de cinci minute a făcut prăpăd. 12 case au fost distruse de o vijelie.  

ACTUALIZARE 0:25 - Inundaţii puternice în judeţul Bacău. Un bărbat de 49 ani din localitatea Helegiu a murit, luat de viitură. În zonă plouă torenţial de noaptea trecută, iar localnicii din Poiana şi din Helegiu sunt evacuați.

În comuna Pârjol, apele au fost atât de mari, încât au luat cu ele garduri, pomi şi aproape au acoperit un pod. Peste o sută de pompieri și voluntari au fost mobilizați.

Doar cu excavatorul s-a putut ajunge la această familie din satul Româneşti. După ore în şir de ploaie, oamenii s-au trezit înconjuraţi de ape. Au cerut urgent ajutor.

Spre seară, situaţia s-a agravat. Apele Tazlăului cresc fără oprire. Astfel că s-au făcut evacuări preventive. Şi drumul judeţean care leagă Bacăul de Moineşti a fost inundat. Cu greu maşinile au răzbit printre puhoaie.


Autorităţile din judeţul Bacău au decis să evacueze mai multe gospodării din satul Helegiu, din cauza ameninţării pe care o reprezintă creşterea nivelului râului Tazlău. Măsura, care este preventivă, vizează 100 de oameni, a declarat pentru Digi 24 Dumitru Nadă, şeful Compartimentului pentru Situaţii de Urgenţă din Prefectura Bacău. Un bărbat de 49 de ani, din localitatea Orăşa, a fost luat de viitura de pe Tazlău. Trupul său a fost găsit la jumătate de kilometru de locuinţă.

Meteorologii au emis atenţionări de ploi abundente pentru zona Moldovei şi pentru centrul ţării, începând de joi de la ora 13:00 şi până vineri la ora 21:00.

Se află sub cod portocaliu Suceava, Botoşani, Neasmţ, Iaşi, Bacău, Vaslui şi Vrancea. În Galaţi, Covasna, Harghita, Buzău, Prahova, Dâmboviţa şi Argeş este cod galben. De asemenea, sunt coduri roşii şi portocalii de inundaţii pe majoritatea cursurilor de apă din jumătatea de est.

Conducta ce alimentează cu gaze naturale localitățile Solonț și Zemeș din județul Bacău a fost ruptă, joi seara, de o viitură puternică produsă de un torent venit din zona muntoasă, scrie Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor E.ON România, ploile abundente și viiturile au dus și întreruperea alimentării cu energie eloectrică a 6 localități băcăuane, precum și inudarea unei stații de transformare.