Cod roşu de inundaţii pe râurile Putna, Râmnicu Sărat şi Vedea

Data publicării:
inundatii 3

Plouă în continuare în vestul ţării şi în nordul Moldovei. Pentru 25 de judeţe încă este valabil codul galben de ploi abundente şi vânt. Şi hidrologii sunt în alertă. Au fost anunţate creşteri importante de debite pe râuri. La ora prânzului, hidrologii au emis avertizare cod roşu de inundaţii pe râurile Putna, Râmnicu Sărat şi Vedea.

 

Actualizare ora 15:30 Hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii şi pe râul Vedea, în judeţul Olt.

Actualizare ora 15:05 Hidrologii au emis încă o avertizare cod roşu, de data aceasta pe râul Râmnicu Sărat, pe sectorul Puieşti - Tătaru - confluenţa cu râul Siret. Avertizarea vizează în primul rând localităţile: Puieşti, Ciorăşti, Mihălceni, Mărtineşti, Tătăranu, Slobozia-Boteşti, Râmniceni, Tătaru, Belciugele, Măicăneşti.

Actualizare ora 12:25 Hidrologii au instituit cod roşu pe râul Putna, în Vrancea, valabil până la miezul nopţii.

Opt localităţi sunt în pericol foarte crescut de inundaţii. Avertizarea vizează în primul rând localiăţtile: Mirceştii Vechi, Mirceştii Noi, Bilieşti, Jorăşti, Răduleşti, Vânători, Răstoaca, Botirlău.

Actualizare ora 10:00 Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru fenomene imediate pe râurile din bazinele hidrografice Putna şi Şuşiţa, în judeţul Vrancea, unde ar putea fi depăşite cotele de inundaţie cu 30-50 de centimetri.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, avertizarea este valabilă până la ora 14.00.

Potrivit unei avertizări emise miercuri, râurile Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui superior (judeţul Dolj), Jiu în amonte de Răcari şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) sunt sub avertizare cod portocaliu până vineri, la ora 18:00.

-------------------------

O comună este izolată în Vâlcea, spune la Digi24 prefectul judeţului, Dumitru Cornoiu. Este vorba de localitatea Nicolae Bălcescu, cu 78 gospodării şi o populaţie de 150 de cetăţeni.

În total, 29 de comune au fost afectate de ploile din ultimele zile, care au provocat pagube serioase. Sunt încă probleme mari cu transportul unor cetăţeni din aceste localităţi, cum ar fi bolnavii care au nevoie de dializă, mai spune oficialul.

Miercuri, tot în Vâlcea, un pârâu a ieşit din matcă şi a rupt drumul comunal 132, care duce spre localitatea Dăianu. Un crater de 20 de metri diametru şi trei metri adâncime s-a format. Județul este de altfel cunoscut ca fruntaş la numărul alunecărilor de teren.

Probleme au fost şi în Slatina. Pompierii au scos dintr-o casă inundată o femeie în vârstă de 100 de ani.

În Olt, drumul judeţean 64 a fost închis după ce apa scursă de pe versanţi a acoperit carosabilul şi a inundat terenurile agricole din zonă. Apele se retrag totuşi acum, iar joi dimineaţă nu mai ploua, a spus la Digi24 reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ, Alin Băsăşteanu.

Miercuri, comuna Osica de Josa fost cea mai afectată de inundaţii, apa atingând un metru în curţi. 24 de gospodării au fost inundate, iar oamenii nu au vrut să îşi părăsească locuinţele.

Nici marile oraşe nu au scăpat de probleme. A fost nevoie de doar câteva ore de ploaie pentru ca sistemele de canalizare să refuleze. Gospodăriile şi subsolurile mai multor instituţii au fost de asemenea inundate. 

Ploile şi vijelia au făcut prăpăd şi noaptea trecută şi în Timişoara.Din cauza ploilor torentiale pasajul de lângă gara din Timişoara s-a inundat. Mai mulţi şoferi au apelat fie la prieteni, fie la o firmă de tractări, pentru a-şi reuşi să-şi scoată maşinile din apa care depăşea un metru.

Urmările furtunii s-au văzut şi în centrul oraşului. Apa a intrat şi în clădirea care adăposteşte Opera şi Teatrul Naţional din Timişoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri