Codul portocaliu de caniculă a fost extins. Mâine, temperaturi de până la 40 de grade la umbră în șapte județe și în capitală

Data publicării:
canicula resize -Mediafax Foto-Silviu Matei 2

Marţi, 30 iulie, în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Călărași și Ilfov, inclusiv municipiul București, temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Aceste regiuni se află sub cod portocaliu de caniculă. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. 

Canicula va persista marţi în sudul şi sud-estul ţării, unde se menține un cod galben de caniculă. Temperaturile maxime vor înregistra valori de 36-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

Spre seară, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în toată ţara. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi se va semnala grindină, avertizează meteorologii

Luni, canicula s-a făcut simțită în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Olt, unde a fost emis cod portocaliu, temperaturile putând atinge 40 de grade la umbră. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. 

Zi de foc: 40 de grade Celsius la umbră

40 de grade Celsius a fost temperatura înregistrată astăzi în România, în Băile Herculane mai exact. Iar la orele amiezii, în multe localităţi din sud, termometrele arătau 37 de grade Celsius. 80 de oameni au ajuns la spital, din cauza caniculei, la Bucureşti şi Cluj-Napoca. Şi tot căldura de foc a produs un accident grav pe o şosea din Dâmboviţa.

O betonieră s-a răsturnat pe şosea, după ce şoferului i s-a făcut rău la volan, în apropiere de localitatea dâmbovițeană Ion Luca Caragiale. Erau 37 de grade afară, iar polițiștii cred că șoferul nu a mai făcut față căldurii și a pierdut controlul volanului.

În Bucureşti, la amiază erau 36 de grade Celsius, dar asfaltul şi blocurile încinse dădeau senzaţia de cuptor. Mulţi au lăsat pudoarea de-o parte şi s-au răcorit unde au putut. Primăria a instalat şi încăperi modulare, dotate cu aparate de aer condiţionat, apă rece şi paturi pliante. Puţini au fost însă cei care le-au trecut pragul.

La Lugoj, mercurul din termometre a început sa urce vertiginos încă de dimineață. Iar la amiază arătau 41 de grade Celsius.

În timp ce orașul aproape se topea, angajații primăriei se chinuiau să monteze un punct medical pentru cei răpuși de caniculă, deși trebuia să fie gata de vinerea trecută. În lipsa acestuia, o asistentă cu o sticla de apă în mână așteapta oamenii care aveau nevoie de ajutor.

Cine s-a bucurat de răcoarea unui weekend petrecut la mare a avut de îndurat soarele arzător pe Autostrada Soarelui. Astăzi au fost cozi infernale la punctul de taxare de la Feteşti. În maşinile fără aer condiţionat, temperatura ajungea şi 45 de grade Celsius.

Angajații de la punctele de taxare s-au trezit la orele prânzului cu peste 40.000 de mașini, de trei ori mai multe decât într-o zi obișnuită.

Acesta a fost tabloul unei zile în care la ora 17 erau cel puțin 37 de grade celsius în 15 localități. Cel mai cald a fost la Băile Herculane, 40 de grade Celsius.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri