Codul portocaliu de inundații, prelungit până sâmbătă la ora 18.00. Bazinele hidrografice afectate

Data publicării:
ploooa

Actualizare 11.40. Hidrologii au actualizat avertizarea cod portocaliu şi au restrâns-o pentru râurile din bazinele hidrografice: Motru superior şi afluentul său Coşuştea (judeţele Mehedinţi şi Gorj), pe Jiu la Răcari – sector îndiguit (judeţul Dolj).

De vineri, la ora 10.00, codul portocaliu pentru celelalte râuri avertizate anterior a fost ridicat.

 

Tot până sâmbătă seară este în vigoare avertizarea cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Desnăţui (judetul Dolj), pe Jiu şi pe afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Dolj), Olteţ şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Călmăţui (judeţul Teleorman), bazinul superior al Vedei şi pe afluenţii săi din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş, pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa).

Fenomenele vizate de codul galben, pe râurile din judeţele Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeş şi Dâmboviţa se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul 25.04.2014 ora 12:00 - 25.04.2014 ora 22:00, ca urmare a precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate.

Se menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate.


Meteorologii au revizuit şi ei avertizarea cod galben pentru nouă judeţe din Banat, Oltenia şi Muntenia - aceleaşi care sunt vizate şi de avertizările hidrologice. Vor continua să cadă precipitaţii însemnate cantitativ. 

Guvernul s-a întrunit, joi seară, într-un comandament de urgență. „Fenomenele vizate de codul portocaliu se vor produce cu probabilitate mai mare de mâine (vineri – n.r.) la 9.00 pentru 24 de ore. Ca și perspectivă, mâine dimineață (vineri dimineață), după discuția cu ANM, vom reactualiza avertizarea”, a declarat Daniela Rădulescu, director interimar la Institutul Naţional de Hidrologie.

Premierul Victor Ponta a ținut să atragă atenția prefecților și autorităților din Argeș, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea și Vrancea că sunt județe vizate de aceste fenomene.

La rândul său, Ioan Sandu, directorul ANM, a spus că instabilitatea se va manifesta până vineri seară, după care sâmbătă, duminică și luni e o perioadă de pauză. „Pot fi ploi, dar nu semnificative ca până acum. Partea bună e că nu avem cinci zile de ploaie, avem 48 de ore”, a spus Ioan Sandu.

Pământul o ia la vale în Vrancea

Aproape 300 de persoane sunt izolate în acest moment în Vrancea, iar alte câteva zeci au fost evacuate după ce pereţii caselor s-au crăpat din cauza alunecărilor de teren. Din cauza ploilor abundente, dealurile de la Curbura Carpaţilor au luat-o la vale. Mai multe drumuri din judeţul Vrancea au fost rupte, iar casele oamenilor au început deja să se crape.

„Uitaţi aici că s-a depărtat. Peretele stă puţin agăţat şi tot mi-e frică că o cădea”, spune o localnică din Gura Caliței.

Nici măcar salvarea nu mai poate ajunge în sat. „Noi ne ducem cu căruţă, cu ce ne-am duce, în braţe, cum ne-om duce. Ne ducem până acolo”, arată o altă femeie.

La aproximativ 30 de kilometri distanţă, în Chiojdeni, aceleaşi probleme. O porţiune de drum a fost distrus în totalitate, șapte locuinţe au fost avariate şi alte 16 pot fi înghiţite de pământ din clipă în clipă.

45 de oameni au fost evacuaţi. Cu toţii au fost cazaţi în şcoala din localitate, iar zilele următoare li se vor aduce module speciale. 

Culturi de seră distruse în județul Dolj

Şi în judeţul Dolj sunt probleme. Peste 40 de hectare de solarii au fost distruse, după ce o ploaie torenţială a inundat comuna Desa.

Muncă, investiţii, patimă, ce să fac?”, spune cu năduf proprietarul. „Am 30.000 de plante la solar. Şi ce mai am afară, am 70 - 80.000 de fire. Cultura e distrusa în totalitate”, estimează agricultorul.

Mobilizare în Teleorman. Armata și asistații social le ridică diguri localnicilor care stau acasă

2.000 de militari sunt pregătiţi să intervină în Teleorman, anunţă autorităţile. Apele ameninţă să se reverse din nou în aceleaşi zone care au fost inundate în urmă cu doar câteva zile.

150 de angajaţi ISU au fost mobilizaţi ca să ridice un dig de apărare pe malul râului Vedea pentru ca apa să nu mai intre în casele oamenilor din Beiu.

Militarilor li s-au alăturat 50 de localnici din satele învecinate. Cu toţii sunt beneficiari ai ajutoarelor sociale și au fost mobilizați de primari. Ei se plâng că localnicii nu pun umărul la treabă: „Ne-a chemat aicea. Noi de fapt nu suntem din comuna asta. Ăștia care sunt aicea inundați, ăștia nu vin. Nu a venit niciunul, nici cei care au casele pericol”, se plânge o femeie.

Întrebată dacă localnicii n-ar trebui să sară și ei în ajutor la ridicarea digurilor, Ioana Mageran, primarul comunei Ștorobăneasa a explicat: „Ei participă mai puţin. Aşteaptă să li se facă. Aşa au fost obişnuiţi”.

Pe lângă digurile de pământ și digurile făcute din saci umpluți cu nisip, la Beiu au fost trimise și patru diguri mobile. Ele vor fi umplute cu apă și teoretic sunt suficient de puternice pentru a opri o inundație.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Vremea rămâne instabilă şi mâine, iar aversele cu tunete şi fulgere sunt aşteptate mai ales în Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana şi Moldova. În aceste regiuni, cu precădere la deal şi la munte, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Vântul va fi alert peste tot, iar temperaturile maxime se vor încadra între 15 grade pe litoral şi 23 de grade in nord-vestul teritoriului.

În următoarele zile vremea se mai îndreaptă puțin. Asta înseamnă că ploile se mai domolesc, dar vântul va continua să sufle cu putere, mai ales în sud şi la munte. Important este faptul că în weekend iese soarele în cea mai mare parte a țării și maximele răman între 14 şi 24 de grade. Însă, de duminică seara aversele reapar, la început în sud, iar luni cuprind și regiunile vestice și de răsărit.

ÎN BUCUREȘTI

Ploile cu tunete si fulgere îşi vor face apariţia şi pe parcursul zilei de vineri și vor fi însoțite de rafale puternice de vânt. Cu toate acestea, temperaturile rămân plăcute, astfel că la amiază se vor înregistra până la 18 grade Celsius.

Locuitorii Capitalei vor avea parte de timp frumos la sfârşitul săptămânii, cu mult soare şi temperaturi mai ridicate, adică 20 de grade în orele prânzului, însă vantul va fi ceva mai alert. Duminică noaptea şi luni va ploua din nou.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri