Sari la conținut

#COLECTIV | Corpul de Control: Din rapoartele DSP lipseau două decese, care iniţial figurau în statistica oferită de spital

 

Inquam Photos / Octav Ganea

În cazul Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, raportul privind activitatea Direcţiei de Sănătate Publică în unităţi sanitare cu paturi care au îngrijit cazurile provenite de la accidentul din clubul Colectiv menţionează înregistrarea unui număr de 7 decese (informaţie de actualitate la data de 03.12.2015). O actualizare din partea Ministerului Sănătăţii redă faptul că la data de 11.01.2016, ora 07.00, la Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri a fost înregistrat un număr de 10 decese. Se impune precizarea că între 3.12.2015 şi 11.01.2016, în conformitate cu actualizarea trimisă, a mai fost înregistrat un singur deces la această unitate. Prin urmare, două decese nu apar în raportul celor de la DSPMB”, se notează în raport.

Diferenţe apar şi în ceea ce priveşte numărul pacienţilor internaţi. Spre exemplu, la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri se menţionează un număr de 31 de pacienţi, în timp ce INSP a anunţat un alt număr, respectiv 39 de pacienţi.

Semne de întrebare sunt ridicate de inspectorii Corpului de Control şi cu privire la numărul persoanelor din incendiul de la Colectiv care au prezentat infecţii nosocomiale. Sunt remarcate diferenţe între raportările spitalelor şi cele ale DSPMB.

”Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, având în vedere datele medicale insuficiente aflate la dispoziţie”, se arată în raport.

Potrivit raportului Institutului de Securitate Minieră şi Protecţie Anti-explozivă, principala cauză a incendiului din clubul Colectiv a fost materialul folosit pentru antifonarea sălii, respectiv spuma poliuretanică, viteza propagării flăcărilor a fost de 2,3 metri pe secundă, iar concentraţia de gaze toxice a crescut de 2000 de ori în jumătate de minut, tinerii având 153 de secunde pentru a se salva.

Filmul tragediei relevă că tinerii din club au avut doar 153 de secunde să se salveze, iar expertiza INSEMEX arată că în doar 35 de secunde concentraţia de monoxid de carbon a crescut de 2.000 de ori şi s-a menţinut astfel aproape două minute.