Sari la conținut

#Colectiv. Dacian Cioloș anunță o întâlnire pentru concluzii cu șefii de la Sănătate și Interne

Instituţiile care au acţionat în urma tragediei din clubul Colectiv şi-au făcut propriile analize interne. Pasul următor va fi suprapunerea concluziilor, pentru găsirea soluţiilor, spune premierul Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş: „Măsuri imediate s-au luat. Sunt proceduri lipsă, nu e clară responsabilitatea, coordonarea lasă de dorit”.

Raportul Corpului de Control este primul document oficial care a arătat modul în care autorităţile au intervenit după incendiul din noaptea de 30 octombrie. Concluziile sunt clare: instituţiile au acţionat haotic, s-au vehiculat date contradictorii privind numărul de victime, iar Planul Roşu a fost declanşat cu mare întârziere. Abia la 18 minute de la primul apel şi la 7 minute după ce ambulanţele ajunseseră la faţa locului.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă susţine însă că „alocarea de echipaje specifice Planului Roşu s-a făcut începând cu ora 22.43, după recunoaşterea efectuată de către primele echipaje sosite la locul intervenţiei'”.

O altă critică a fost la adresa modului în care au intervenit autorităţile, necoordonat. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) e acuzat că nu a coordonat toate operaţiunile de la faţa locului.

Răspunsul DSU arată că „reprezentanţii Corpului de Control nu diferenţiază conceptele de coordonare şi conducere a unei intervenţii. Unele decizii au fost luat chiar telefonic de şeful DSU, înainte de sosirea la faţa locului”.

Răspunsurile lui Raed Arafat nu par să-l fi convins, însă, pe premier. Întrebat dacă DSU va fi păstrat în actuala structură a MAI, sub conducerea lui Raed Arafat, Dacian Cioloș a răspuns: „O să vedem, nu sunt sigur că va fi păstrat in aceeaşi formă. Haideți să vedem cand o să avem discuția asta de ansamblu, să vedem şi lucrul acesta. Oricum, eu şi domnului Arafat i-am cerut propria analiză. Nu mă interesează să tai capete doar de dragul de a satisface pe cineva , vreau să se schimbe lucrurile acolo”.

64 de oameni au murit din cauza incendiului din clubul Colectiv.