#Colectiv| Lupta cu infecțiile din spitale

Data publicării:
Ranit in Colectiv transportat in Olanda sau Belgia digi24 noiembrie 2015

Andrei Cătălin Szilagyi are 23 de ani și este unul dintre cei nouă răniți din incendiul Colectiv care au fost transferați în Belgia la Spitalul Militar Reine Astrid. Logodnica lui spune că tânărul a ajuns la spitalul din Bruxelles cu infecții.

„În Belgia, însă, la un moment dat ni s-a spus şi acest lucru, că a venit cu infecţie, ăsta fiind şi motivul pentru care el se poate mişca doar în cameră şi nu are voie să umble pe secţie”, spune Sonia Stoichița, logodnica lui Andrei.

Unul dintre doctorii străini care a preluat răniţi români a recunoscut că tinerii erau purtătorii unor bacterii rezistente.

„Unul dintre lucrurile pe care l-am constatat în momentul în care pacienții au sosit şi în zilele care au urmat este acela că aceştia erau purtătorii unor bacterii rezistente”, a spus Serge Jenesse, coordonatorul Centrului de Arsuri din Bruxelles.

Unii dintre ei aveau culturi pozitive, alţii nu aveau culturi pozitive. La alţii s-au pozitivat după”, spune Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun însă că unele infecţii nu sunt neapărat provocate de un microb existent în spital.

„Această infecţie intraspitalicească poate fi dată de un germene propriu cu care pacientul este colonizat sau un germene pe care să-l ia de la un alt pacient care stă vizavi de patul său. Şi aceasta este adevărata infecţie nosocomială de care se face vorbire”, spune Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli infecțioase Matei Balş.

Conform ultimelor cifre, în spitalele din România mai sunt internați 24 dintre răniţii din Colectiv, iar în spitalele din străinătate 28.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri