Colectiv. Povestea răniților de la Spitalul Militar: „Vor să lupte pentru viaţa lor. Luptă cu toată durerea”

Data publicării:
spital militar medici

„Ce faci, cum te simţi? Eşti bine acum? Mai ai dureri?” De zece zile, aşa îşi începe fiecare dimineaţă medicul Bogdan Marinescu, şeful secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Militar. Acum mai are în îngrijire şapte pacienţi răniţi în tragedia de la clubul Colectiv. Au arsuri pe 5 până la 55 la sută din suprafaţa corpului.

Medicul spune că pacienţii au făcut progrese mari. În primele trei zile nu a putut discuta cu ei. De atunci, au fost operaţi de zeci de ori.

„N-am văzut niciodată aşa ceva în viaţa mea. Un incident care a implicat un asemena număr de pacienti, cu leziuni de o asemenea gravitate, leziuni de arsură. Imprevizibilul a fost factorul care ne-a ţinut în suspans. Pacienţii veneau în mod continuu şi nu ştiam dacă o să fim capabili să avem grijă şi să le acordăm prin ajutor tuturor”, spune medicul.

Doctorul Marinescu susţine că lupta cu imprevizibilul continuă.

În primele două zile nu am avut timp niciun minut să ne odihnim. Zilele care au urmat am avut 12 ore. La ora 07 eram la spital şi stăm până seara târziu. Primele zile sunt cele mai importante pentru pacientul ars. Corpul uman este supus unei agresiuni extraordinare. Leziunea este una dintre cele mai grave traume care pot afecta fiinţa umană”, explică Bogdan Marinescu.

Ana Maria Lambă este asistentul şef al secţiei. Ea a stat mereu alături de pacienţi, chiar şi în cele mai grele momente.

„Ne-a impresionat povestea lui Răzvan, care şi-a pierdut prietena. Cu el au lucrat psihologii foarte mult, au lucrat şi cu noi, pentru că n-am avut voie să-i spunem asta. Am fost alături de el în seara în care i s-a spus, în noaptea aceea. Am stat aici pentru că acasă nu am avut linişte, trebuia să-l supraveghem. Povestea lui ne-a marcat pe toţi. A fost cel mai dureros moment”, spune Ana Maria Lambă, asistent şef Secţia de Chirurgie Plastică.

Ana Maria povesteşte că a rămas surprinsă de dorinţa celor răniţi de a se recupera cât mai repede, de a lupta pentru viaţă.

„Sunt bucuroşi şi vor să lupte pentru viaţa lor. Luptă cu toată durerea. Mănâncă foarte bine acum, au susţinerea familiilor şi noastră. O să vedeţi că totul va fi bine. Ezitam să le spunem să facă anumite mişcări şi ziceau că pot, eu pot să merg. Avem doi care sunt prieteni. Fata s-a mobilizat să-l vadă şi a zis că merge pe picioarele ei până la sală să-l vadă pe Remus. A fost floarea noastră, mulţuminea noastră că luptă să se facă bine”, spune ea.

Personalul medical s-a gândit să le facă o surpriză. De astăzi toţi pacienţii de la Colectiv vor avea în salon muzica preferată: rock.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri