COMEMORARE CU SCANDAL. Bătaie între revoluţionari, la Timişoara

Data publicării:
16 2012bataierevolutionari-38913

Actualizare 12.00. Cei trei bărbaţi care afişau aceste banneresusţineau că revoluţia a fost o mascaradă şi o ocazie pentru îmbogăţirea unora. Ceilalţi manifestanţi le-au cerut socoteală, moment în care oamenii au început să se îmbrâncească şi să îşi adreseze injurii.

Cei trei bărbaţi au fost duşi la secţia de poliţie pentru a se stabili dacă aveau autorizaţie de protest.

Actualizare 10.00.În memoria primilor eroi, câţiva revoluţionari au refăcut traseul din Piaţa Maria, de la casa pastorului reformat Laszlo Tokes, până la Catedrala Mitropolitană, locul unde au murit primii români care au avut curajul să strige Libertate.

Revoluţionarii au cerut demisia premierului Victor Ponta

Aproximativ 50 de revoluţionari care au participat, duminică, la o şedinţă festivă la Consiliul Local Timişoara, pentru comemorarea Revoluţiei din Decembrie 1989, au cerut demisia premierului Victor Ponta, fiind nemulţumiţi că nu le-au fost reîntregite indemnizaţiile, relatează Mediafax.

Liderii revoluţionarilor, care au luat cuvântul în plenul şedinţei festive de comemorare a victimelor Revoluţiei Române din 1989, de la Timişoara, au cerut autorităţilor locale, primarului Nicolae Robu şi prefectului Eugen Dogariu, prezenţi în sală, să oprească „politica de exterminare a revoluţionarilor”. Aceştia au cerut să fie excluşi acei „revoluţionari falşi”, iar indemnizaţiile primite de cei rămaşi pe liste să fie reîntregite.

„Noi nu am cerut această lege, dar ştiţi cum e, dacă dai unui copil o jucărie, e mai greu să o iei după aia. Oamenii şi-au făcut planuri, iar acum sunt exterminaţi (…) Măi, Victoraş - iepuraş, ai grijă ce faci”, a cerut unul dintre liderii revoluţionarilor, Tudorin Burlacu.

„Domnul Ponta, primul ministru, a uitat un lucru, iarna cad două lucruri: zăpada şi Guvernul”, a spus un alt lider al revoluţionarilor, în timp ce revoluţionarii aflaţi în sală au strigat „Demisia!”.

Programul zilei

La ora 12.00, în foaierul Operei Naţionale vor fi o lansare de carte, o expoziţie de pictură şi una de fotografie.

De la 17.30 în Aula Magna a Univerersităţii de Vest va fi organizat un concert comemorativ şi va fi vizionat un film realizat de Memorialul Revoluţiei.

De la 19.30 se va desfăşura ceremonialul aprinderii candelelor în memoria celor care au căzut la Timişoara, cerând libertate.

Manifestările se vor încheia cu un sfert de oră înainte de miezul nopţii, cu o slujbă la Biserica Martirilor.

În decembrie '89, timişorenii au strigat primii „Jos Ceauşescu!”

Totul a început cu o zi înainte, pe 15 decembrie 1989. Mai mulți enoriași ai Bisericii Reformate din Timișoara s-au adunat în fața Casei Parohiale în care se afla pastorul Laszlo Tokes, pentru a împiedica evacuarea acestuia.

A doua zi li s-au alăturat aproape 400 de persoane. În scurt timp, acțiunea de susținere a pastorului s-a transformat, însă, într-o manifestare de protest față de regimul comunist. A fost startul Revoluţiei!

Oamenii au prins curaj si au strigat: „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”. Nu mai era cale de întoarcere, așa că oamenii au plecat în marș prin tot orașul, scandând lozinci împotriva regimului. Numărul protestatarilor creștea de la o oră la alta, iar autoritățile au scos în stradă Armata, Miliția și Securitatea care aveau ordin sa oprească manifestarea. Dar n-au reușit!

În seara zilei de 16 decembrie 1989 au fost primele ciocniri între protestatari și forțele de represiune, iar în cursul nopții au fost operate primele arestări. Pentru Nicolae Ceaușescu și regimul comunist a fost, însă, începutul sfârșitului.

Au trecut 23 de ani de-atunci...

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri