Comisarul european pentru Energie: România este o țară aproape neguvernabilă. Președintele PE: „Gură mare de șvab”

Data publicării:
comisarul pentru energie afp 1

„Mă îngrijorează ţări care, fundamental privind, sunt pur şi simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, România, Italia", a declarat comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, relatează cotidianul german Bild, citând din discursul susţinut de politicianul german creştin-democrat cu ocazia unei întâlniri a Camerei de Comerţ şi Industrie Germania-Belgia-Luxemburg.

Comisarul european trage un semnal de alarmă, comentează cotidianul german de mare tiraj, Oettinger avertizând că, în Europa, prea multă lume crede că lucrurile sunt în regulă, când, de fapt, Uniunea este un caz clar de instituţie ce trebuie radical restructurată, relatează Deutsche Welle România. Chiar la Bruxelles, a completat în discursul său demnitarul comunitar, „adevărata dimensiune a problemelor nu a fost identificată". În loc să se preocupe de propria-i criză, Uniunea s-a comportat ca o asociaţie de binefacere pentru restul lumii, a punctat Oettinger.

Dincolo de cele trei state europene neguvernabile, la care a făcut referire, comisarul pentru energie a mai exprimat, conform ziarului citat, îngrijorări şi cu privire la situaţia economică precară a Franţei, ţară „zero pregătită" pentru reformele pe care trebuie să le întreprindă - dar şi faţă de manifestările eurosceptice din ce în ce mai pregnante în unele ţări cum ar fi Marea Britanie.

În privinţa Franţei, Oettinger a apreciat că are nevoie de un program de genul Agendei 2010, proiectul de guvernare cu efect mediu lansat de fostul cancelar social-democrat al Germaniei Gerhard Schröder, în baza căruia Republica Federală a reuşi să îşi asaneze economia în aşa fel încât aceasta să parcurgă cu minime suferinţe cea mai recentă criză. Despre Germania în sine, în schimb, creştin-democratul Oettinger a apreciat că se află la apogeu şi nu mai are putere de creştere. Pentru această prognoză, comisarul european a luat în calcul o agendă politică greşită a Berlinului: temele importante, a sugerat Oettinger, sunt altundeva, nu în banii pentru creşterea copiilor, cota de femei în administraţia afacerilor sau nivelul salariului minim.

Oettinger, adaugă Bild, a avut câteva comentarii de făcut şi pe subiectul „gaze de şist": în vreme ce în Germania se cere în instanţă interzicerea exploatării acestora (aşa numitul „fracking"), Berlinul importă combustibilii Moscovei fără să îşi pună vreo problemă referitoare la protecţia mediului în Rusia. „Aşa ceva numesc eu ipocrizie", a precizat comisarul european, conchizând: „Dacă nu vrei să zbori din cursa globalizării trebuie să accepţi anumite riscuri".

Ce reacții au stârnit comentariile. Martin Schulz: „Gură de mare șvab”

La cererea jurnaliștilor de la „Bild”,  purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a precizat că Oettinger a vorbit în nume personal. Comisia Europeană s-a distanțat, astfel, de declarațiile comisarului german.

„Domnul Oettinger a vorbit în calitate de politician, care are opinii personale, opinii la care are tot dreptul", a spus Pia Ahrenkilde Hansen.

Şi pentru că Gunther Oettinger este și membru al partidului creștin-democrat al Angelei Merkel, a reacționat prompt și Cancelaria de la BerlinA sărit în apărarea Italiei, dar nu şi a României: „Nu veţi auzi niciodată aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german”, a asigurat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

În schimb, președintele conservator al comisiei de politică externă din Bundestag, Ruprecht Polenz, l-a criticat pe comisiarul european. „Nu este corect să le negi ţărilor capacitatea de guvernare în acest fel. Un oficial european ar trebui să se abţină de la astfel de declaraţii".

Președintele social-democrat al Parlamentului European, Martin Schulz, a comentat scurt că pe Gunther Oettinger l-a luat pe dinainte gura mare de şvab

MAE român, „profund surprins”, cere explicații

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, se declară „profund surprins” de remarcile făcute de către comisarul UE al Energiei, germanul Gunther Oettinger, cu privire la o serie de state membre UE, inclusiv România.

„Cu privire la declaraţiile comisarului european Gunther Oettinger din care a rezultat că o serie de state membre UE, inclusiv România, ar fi "aproape neguvernabile", ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, declară: "Sunt profund surprins de remarcile făcute cu privire la România. Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii"", se arată într-un comunicat al MAE transmis presei de la București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri