Comisia de la Veneţia: Propunerile Forumului Constituţional să fie luate în serios de Parlament

Data publicării:
5554457-Mediafax Foto-Razvan Chirita

Comisia de la Veneţia a subliniat că procesul de modificare a Constituţiei trebuie să includă şi societatea civilă, trebuie să fie deschis, bazat pe discuţii libere. Forumul Constituţional a organizat peste 40 de întâlniri în întreaga ţară şi aceasta a permis colectarea propunerilor din toate părţile societăţii româneşti, care vor fi transmise mai târziu corpurilor politice responsabile, a afirmat Markert, prezent la conferinţa organizată la Palatul Parlamentului de Forumul Constituţional.

Oficialul Comisiei de la Veneţia a arătat că propunerile societăţii civile colectate de Forumul Constituţional şi discutate în cadrul conferinţei de miercuri şi joi trebuie apoi serios luate în considerare în cadrul procesului parlamentar de elaborare a proiectului de revizuire a Constituţiei.

Markert a amintit că implicarea Comisiei de la Veneţia a fost solicitată de Guvern şi de Parlament, iar organismul de experţi în drept constituţional al Consiliului Europei a mai fost implicat şi în 1991 în elaborarea Constituţiei, iar apoi în 2003 în revizuirea acesteia.

Secretarul Comisiei a subliniat că această nouă modificare a Constituţiei vine după criza politică din 2012, în urma căreia organismul de la Veneţia a emis în decembrie O opinie care a indicat nevoia clarificării unor aspecte ale legii fundamentale în special cele privind distribuţia puterii între preşedinte, Guvern, Parlament şi rolul şefului statului”.

Această activitate a Forumului Constituţional este un răspuns foarte constructiv la criza de anul trecut, care odată depăşită, lecţia sa trebuie folosită pentru îmbunătăţirea situaţiei. Deci, putem spune că acea criză a avut şi o contribuţie pozitivă”, a mai spus Markert.

Comisia de la Veneţia aprecia în Opinia publicată în decembrie 2012 că evenimentele din vara anului trecut au arătat că o coabitare între preşedinte şi premier nu poate fi uşor susţinută de cadrul constituţional, iar reforma Constituţiei trebuie să clarifice competenţele celor doi, în principal privind politica externă.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că pentru forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei, care va fi supus votului în Camera Deputaţilor şi apoi referendumului, se va aştepta punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, drept garanţie a faptului că nu s-au produs abuzuri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri