Comisia de revizuire a Constituţiei se întruneşte în prima sa şedinţă. Termenul de finalizare a legii este de patru luni

Data publicării:
1802 20comisie 20constitutie-50089

USL vrea ca Parlamentul să fie, în continuare, bicameral. Camera Deputaţilor ar urma să aibă cel mult 300 de aleşi, iar Senatul ar trebui să fie format de câte doi senatori care sa reprezinte regiunile administrative.

Cu totul alta este viziunea PDL, care insistă pentru respectarea referendumului din noiembrie 2009.

Democrat-liberalii vor ca Parlamentul să fie format dintr-o singură Cameră şi să numere cel mult 300 de aleşi.

Mandatul preşedintelui ar putea fi redus la patru ani

PSD şi PNL intenţionează să modifice şi durata mandatului parlamentarilor, de la patru la cinci ani, astfel încât alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare să aibă loc simultan. PDL este de acord cu principiul, dar propune revenirea la un mandat de patru ani pentru preşedinte.

Puterea şi opoziţia se despart şi când vine vorba despre atribuţiile preşedintelui. USL vrea ca şeful statului să fie obligat să desemneze ca premier persoana propusă de partidul sau alianţa care a câştigat alegerile. De asemenea, ca preşedintele să nu mai prezideze şedinţele de guvern şi nici să reprezinte România la reuniunile Consiliului European.

De asemenea, USL intenţionează să elimine şi condiţia referitoare la cvorumul pentru referendumul de demitere a şefului statului.

De cealaltă parte, PDL militează pentru păstrarea actualului prag de prezenţă de 50% la referendum. În plus, Parlamentul care l-a suspendat pe şefului statului ar urma să fie dizolvat dacă preşedintele nu este demis la referendum.

Nici asupra reorganizării administrative USL şi PDL nu sunt pe aceeaşi lungime de undă. USL vrea înfiinţarea a opt regiuni ca structuri administrative paralele cu actualele judeţe, în timp ce PDL a propus desfiinţarea judeţelor şi a Consiliilor Judeţene.

Crin Antonescu este preşedintele comisiei

Înfiinţarea Comisiei de revizuire a Constituţiei a fost decisă săptămâna trecută, de camerele reunite ale Parlamentului. Aşa cum s-au înţeles liberalii, social-democraţii şi conservatorii, comisia va avea 23 de membri, dintre care 16 aparţin celor trei formaţiuni politice aflate la guvernare.

Comisia va fi condusă de Crin Antonescu, preşedintele Senatului şi al Partidului Naţional Liberal.

Singurul membru al comisiei care a făcut parte din grupul de lucru care a revizuit Constituţia din 2003 este Varujan Pamubuccian, reprezentantul grupului minorităţilor naţionale, care este doctor în matematică.

Cei mai mulţi membri ai comisiei au studii de drept, dar niciunul nu este expert în drept constituţional.

Alţii însă sunt de relativ puţin timp în politică şi au o experienţă redusă. Astfel PP-DD l-a nominalizat pe liderul grupului din Senat, Haralambie Vochiţoiu, fost strungar la Petroşani şi miner la Petrila. Acesta însă a absolvit o facultate de ştiinţe politice şi mai multe cursuri de masterat.

Comparativ, Comisia de revizuire a Legii fundamentale întrunită în 2002 a fost condusă de Valer Dorneanu, profesor în ştiinţe juridice şi expert în drept parlamentar. Printre membri s-au numărat Antonie Iorgovan, „părintele” Constituţiei din 1991, dar şi mai mulţi foşti miniştri ai Justiţiei, precum Mircea Ionescu Quintus, Rodica Stănoiu, Valeriu Stoica şi Ion Predescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri