Comisia Roșia Montană semnalează posibile ilegalități. Darius Vâlcov, la Digi24: Solicităm o lege-cadru privind proiectele miniere

Data publicării:
darius valcov-Mediafax Foto-Victor Ciupuliga-3

Membrii comisiei pentru Roșia Montană vorbesc despre mai multe ilegalităţi în derularea proiectului.

"Noi punem Raportul la dispoziţia Guvernului şi a ministerului Justiţiei, care sperăm să analizeze foarte bine şi să-l pună la dispoziţia Parchetului. Dacă dumnealor vor sesiza că sunt aspecte care trebuie cercetate, să le cerceteze. Raportul este o sesizare în sine, nu facem noi sesizări separate”, a spus Darius Vâlcov, președintele comisiei speciale pentru Roșia Montană.

Acest semnal de alarmă se regăseşte chiar în concluziile raportului.

„Comisia atrage atenția asupra unor posibile încălcări ale legislației în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană”, se arată în raport.

În document, membrii comisiei arată că nu văd utilă modificarea duratei de valabilitate a licenţei de explotare de la 5 la 20 de ani.

„Comisia apreciază ca oportună introducerea în Acord a opțiunii pentru plata redevenței în natură și susține extinderea dreptului de preempțiune a statului român, prin Banca Națională a României, de la redevență la întreaga cantitate de aur exploatată”, se arată în concluziile raportului.

Mai mult, Comisia consideră necesară stabilirea unor condiţii de parteneriat corect între acţionarul majoritar şi compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii şi a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul.

Raportul Comisiei speciale a Parlamentului pentru proiectul de lege referitor la Roșia Montană a fost respins, luni, cu 17 voturi împotrivă și două abțineri, după ce liderii USL s-au întâlnit în cursul zilei și s-au pus de acord în această privință.

Darius Vâlcov: Solicităm o lege-cadru privind proiectele miniere

Președintele Comisiei parlamentare pentru Roșia Montană a explicat luni, la Digi24, de ce a fost respins proiectul Guvernului privind exploatarea aurului.

„În primul rând, noi solicităm o lege-cadru, care să reglementeze implementarea unor astel de proiecte miniere, în special vorbim de proiecte auro-argentifere”, a spus Darius Vâlcov, la emisiunea „Jurnalul de seară”.

În plus, condițiile din Acordul dintre Guvern și RMGC „sunt bune” și ar trebuie păstrate și incluse într-un act adițional la licența din 1999”, a mai spus Darius Vâlcov.  

Daniel Barbu: „Guvernul nu a făcut o treabă suficient de bună”

Respingerea proiectul de lege privind Roșia Montană este un semnal că „Guvernul nu a făcut o treabă suficient de bună”, a declarat, în aceeași emisiune, ministrul Culturii, Daniel Barbu.

„Guvernul nu a făcut o treabă suficient de bună. Asta înseamnă, simplu spus. Dacă ar fi făcut o treabă bună, raportul ar fi fost favorabil proiectului de lege”, a declarat ministrul.

Următorul pas este ca membrii Guvernului României să citească atent raportul de respingere și „să tragă concluziile”, a mai spus Daniel Barbu. „Eu însumi voi face asta, îmi închipui că și prim-ministrul”, a adaăugat acesta.

Ca ministru al Culturii, Daniel Barbu a dat aviz favorabil proiectului Roşia Montană. Ca deputat însă, a avut o altă atitudine. „Acum opt luni nu aveam nicio părere legată de Roșia Montană. Ba, cu onestitate, eram mai degrabă contra. Atât timp cât există o hotărâre a PNL voi vota împotriva acestui proiect”, a declara el, în septembrie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri