Comoara de la Sarmizegetusa. 27 de kosoni din aur au fost recuperați din Italia

Data publicării:
kosoni

Micul tezaur valorează o avere. O singură monedă se vinde pe piaţa neagră cu peste 2.000 de euro. O mină de aur pentru căutătorii de comori.

Un prim lot a fost separat de tezaur acum 4- 5 ani şi exportat. Noi l-am văzut pe internet pus la vânzare”, spune Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”.

„Aceste monede de aur fac parte din sigura emisiune de aur bătută de vreun suveran dac”, spune ș Ernest Oberlander-Târnoveanu , directorul Muzeului de Istorie.

În România funcţionează adevărate reţele hoţi care vânează tezaurul dacic. Membrii grupării pleacă în străinătate pentru a studia piaţa şi pentru a obţine certificate prin care să demonstreze autenticitatea monedelor.

„Ele apar că sunt din colecţiile lui X și Z care au murit, toţi sunt morţi, cei de la care au plecat ca fiind indicaţi ca sursă de provenienţă”, explică procurorul.

Cele 27 de piese au fost cumpărate de o casă de licitaţii din Torino şi vândute colecţionarilor.

„Este unul dintre puținele cazuri în care, la repatrierea unor bunuri de patrimoniu de acest gen, statul român nu a plătit absolut nimic. Casa de licitații a fost un cumpărător de bună credință şi ar fi avut această posibilitate”, spune Cătălin Chiriac, ataşatul MAI la Roma.

În ultimii şapte ani au fost recuperate peste 1.000 de monede din aur emise de regele Koson. Braconierii siturilor arheologice le-au vândut în Franţa, Elveţia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite. Autorităţile ştiu că încă mai au multe piese de recuperat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri