Comoara din pădure. Un tânăr a găsit peste 6.000 de monede vechi de sute de ani

Data publicării:
monede

Daniel Matei şi-a cumpărat în urmă cu doi ani primul detector de metale. Săptămâna trecută pasiunea a întâlnit succesul. A găsit peste 6.000 de monede, toate din perioada 1700 - 1800.

„A fost o mare surpriză şi când am săpat şi am văzut ce era acolo nu-mi venea să cred”, spune Daniel.

A anunţat imediat autorităţile, a luat tezaurul şi l-a predat Muzeului Judeţean de Istorie.

Toate aceste monede în pungi, deci tipul acesta, parale, undeva înainte sau puţin după anul 1.800, exceptând trei piese, este vorba de o piesă de 40 de parale, emisă de Sultanul Selym al treilea, în 1792”, explică Irina Cârstina, muzeograf.

Monedele au fost găsite în trei vase ceramice. Nu într-o stare prea bună. Restauratorii speră să le poată aduce la strălucirea de altădată.

O să încercăm să aplicăm tratamentele cât mai slabe din punct de vedere al concentraţiei pentru a salva în totalitate”, spune Daniela Iamandi, şef secţie Conservare, Restaurare, Muzeul de Istorie Târgovişte.

În momentul în care scoţi din mediul lui natural ca să spunem aşa un obiectiv, diverse vestigii arheologice, asupra acestor lucruri, evident că intervine o distrugere imediată”, spune Radu Alexandru, director Direcţia Judeţeană de Cultură Dâmboviţa.

După ce se va stabili valoarea tezaurului, tânărul ar putea fi recompensat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri