Concedieri şi avertismente în rândul pădurarilor din judeţul Cluj, după ce 1000 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal

Data publicării:
paduri-2

 

Angajaţii statului care se fac că nu văd defrişările ilegale primesc avertismente şi sancţiuni: 17 pădurari vor fi concediaţi după ce 1000 de hectare de pădure din judeţul Cluj au dispărut sub lama drujbei. În opt ani, pagubele au ajuns la peste 12 milioane de euro.

Comuna Mărişel, din judeţul Cluj, este situată la peste 1100 de metri altitudine, pe un platou din inima Munţilor Gilău. Peisajul idilic a fost sluţit de defrişările ilegale: peste 60% din pădurile localităţii au dispărut. Căruţe întregi cu copaci iau zilnic drumul fabricilor de parchet.

În această primăvară, autorităţile au început controalele, dar răul fusese făcut deja. Localnicii spun că jaful s-a produs chiar cu acordul pădurarilor, care însemnau copacii cei mai buni pentru tăietorii ilegali.

Mărişel nu este singurul loc din Cluj în care mâna omului a adus dezastrul. Controlul Direcţiei Silvice Cluj, comandat de ministrul Apelor şi Pădurii, a scos la iveală acte false şi facturi fictive încheiate cu mai multe societăţi în baza cărora, în ultimii opt ani, au fost tăiaţi ilegal peste 345.000 de metri cubi de lemn. Singura sancţiune aplicată deocamdată este desfacerea contractelor de muncă pentru 17 pădurari şi avertismente pentru alţi 34, potrivit datelor furnizate de Adam Crăciunescu, directorul general Romsilva.

Din păcate, legea are scăpări şi nu toţi vinovaţii pot fi pedepsiţi, arată Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură: „Avem şi constatări de tăieri din urmă cu trei ani, cu patru ani, cu cinci ani, şi cei vinovaţi stau liniştiţi pentru că ştiu că după trei ani faptele se prescriu.

Responsabilii din aceste zone au acum sarcina de a replanta în toamna aceasta toate zonele defrişate ilegal din judeţul Cluj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri