Ministerul de Interne acuză Academia de Poliţie de raportări false privind tezele de doctorat: Au fost doar verificări formale

Data actualizării: Data publicării:
academia politie
Sindicaliştii se arată nemulţumiţi de faptul că, timp de 10 zile, niciun oficial al Academiei nu a fost "cel puţin cercetat disciplinar şi nici nu li s-au încetat împuternicirile celor responsabili".

Scandal în Ministerul de Interne, pe subiectul tezelor de doctorat de la Academia de Poliţie. Foştii şefi ai instituţiei, anchetaţi acum pentru şantajarea unei jurnaliste, sunt acuzaţi că au transmis raportări false către conducerea ministerului, în legătură cu situaţia verificărilor. Inspectorii Corpului de Control spun că doar jumătate din lucrările raportate au fost controlate, iar multe probleme au fost muşamalizate.

În cadrul Academiei de Poliție nu există o metodă coerentă de identificare și sancționare a plagiatului, spun concluziile Corpului de Control al MAI, unde se mai arată că unele decizii privind verificările au fost pur formale, iar numărul real al tezelor analizate e altul decât cel prezentat public.

„Prima constatare a Corpului de Control a fost că la nivelul Academiei de Poliției s-au luat doar unele decizii pur formale privind verificarea existenței plagiatului în cazul tezelor de doctorat din perioada 2011-2018, respectiv a tezelor de doctorat ale personalului cu funcții de conducere. Activitatea de verificare a tezelor de doctorat nu s-a făcut în mod constant, ci numai atunci când se solicitau informări asupra stadiului de către conducerea MAI La nivelul Academiei de Poliție au fost desfășurate unele activități punctuale pentru verificarea tezelor de doctorat, prin programul de detectare a similitudinilor, însă nu au fost desfășurate și alte activități procedurale obligatorii”, informează purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit sursei citate, în urma emiterii unor rapoarte de similitudini de către programul anti-plagiat ar fi fost necesară o minimă verificare a acestora în urma căreia să fie extrase exemple concrete privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etică ori cu privire la existența plagiatului, iar pe baza acestei verificări ar fi trebuit sesizată Comisia de Etică și Deontologie Universitară a Academiei.

„Prin modul în care s-a acționat pare însă că s-a urmărit să nu se poată realiza o diagnosticare corectă a fenomenului de plagiat. Deși Academia de Poliție a prezentat conducerii ministerului și în spațiul public o serie de informații, în sensul că au fost verificate 149 de teze de doctorat din care 55 ar fi fost peste pragul acceptat al coeficienților de similitudine, în fapt, în cadrul procesului început în anul 2018 au fost verificate doar 82 de teze de doctorat din care 61 au fost peste pragul de alertă”, mai arată Dajbog.

Între constatările Corpului de Control se numără:

- Din numărul total de 333 de teze de doctorat, 71 au fost verificate în perioada 2017-2018, conform procedurilor legale înainte de susținerea publică a tezelor, iar din celelalte 262 de teze din perioada 2011-2016 au fost verificate doar 82.
- Pentru 61 din cele 82 de teze verificate, au fost constatate depășiri ale coeficienților de similitudine admiși, respectiv coeficientul care se referă la procentul din text cu toate frazele similare descoperite de programul anti-plagiat în alte documente și coeficientul care determină procentul din text cu fragmente similare care depășesc 25 de cuvinte.
- Deși au fost emise 61 de rapoarte, la Comisia de Etică și Deontologie Universitară a Academiei de Poliție au fost trimise doar 58.
- De remarcat este și faptul că în cazul celor 82 de teze verificate: 10 erau de fapt sub formă de rezumat, 14 au fost verificate doar parțial din cauza limitei maxime setate pentru mărimea unui document care poate fi verificat prin programul anti-plagiat, iar în cazul a 7 teze au fost generate rapoarte de similitudini și în anul 2016.
- Au fost identificate inclusiv situații când anumite teze de doctorat au fost verificate în perioade de timp distincte, cu rezultate diferite.

Comisia de Etică și Deontologie Universitară prin regulamentele adoptate de Senatul Academiei și-a fixat perioade de timp foarte mari pentru finalizarea verificării unei sesizări, respectiv 18 luni. Ulterior, pe perioada verificărilor Corpului de control al ministrului, Comisia a modificat perioada, reducând-o la 45 de zile, mai arată sursa citată.

Aceeași Comisie a introdus obligativitatea prezenței unui student în cadrul subcomisiilor de analiză a sesizărilor, aspect care nu este cerut de lege și care îngreunează procesul de verificare a tezelor de doctorat, în condițiile în care studenții au perioade de vacanță, de studiu, de practică și nu pot participa în mod permanent la lucrările subcomisiei. Evident, în absența studentului, subcomisia nu se putea întruni”, a mai explicat Monica Dajbog.

O altă constatare a echipei Corpului de Control este că 4 ofițeri din conducerea Academiei de Poliție nu și-au depus propriile teze de doctorat la Comisia de Etică în scopul verificării prin softul anti-plagiat, așa cum se decisese prin Hotărârea Consiliului de Administrație al Academiei din 21 martie.

„Concluzia evaluării efectuate de Corpul de Control al ministrului este că la nivelul Academiei de Poliție nu există o politică coerentă de identificare și sancționare a plagiatului: nu există o procedură de verificare a tezelor prin programul de semnalare a similitudinilor, nu există o bază de date cu propriile teze de doctorat, nu sunt stabilite criterii, proceduri și standarde obligatorii pentru prevenirea fraudei în cercetarea științifică, inclusiv a plagiatului. În urma finalizării acestei verificări, comisia de evaluare a făcut o serie de propuneri privind verificarea și prevenirea situațiilor de nerespectare a standardelor de calitate și a eticii științifice, profesionale și universitare”, a mai spus reprezentantul MAI.

Una dintre propuneri vizează reanalizarea tuturor deciziilor luate la nivelul Academiei de Poliție în verificarea respectării standardelor de etică profesională și elaborarea unui plan cu măsuri concrete de verificare a situațiilor de plagiat.

„Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan a dispus informarea Ministerului Educației Naționale care are organele abilitate pentru verificarea respectării prevederilor legale în materie de standarde de calitate și etică profesională, precum și sesizarea Consiliului de Etică și Management Universitar care are în competență cercetarea litigiilor de etică universitară și poate dispune cercetarea disciplinară a membrilor Comisiei de Etică și Deontologie Universitară. Așa cum știți în conformitate cu principiul autonomiei universitare, MAI nu poate dispune o cercetare disciplinară în acest caz”, a mai explicat sursa citată.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a trimis Corpul de Control în luna aprilie la Academia de Poliție pentru a fi verificat modul în care la nivelul instituției a fost organizat și s-a desfășurat procesul de verificare a tezelor de doctorat din perioada 2011 – 2018.

Carmen Dan a cerut verificare după ce s-a constatat o întârziere în închierea analizei Academiei de Poliție referitoare la tezele de doctorat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri