Condamnat la CEDO, statul român a trebuit să plătească zeci de milioane de euro

Data publicării:
CEDO cedh 39553 16 382 2009-07-02

Doar doar 3 la sută din plângerile care ajung din România la CEDO sunt judecate. Dar chiar așa puține, majoritatea sunt soluționate favorabil.

Cea mai mare despăgubire acordată în 2013 a fost primită de un bucureștean: 30.000 de euro. Bărbatul a reclamat că un polițist i-a ucis fiul. În fața instanțelor românești nu și-a găsit dreptatea, dar judecătorii europeni i-au dat câștig de cauză.

Și cetățenii străini nedreptăți în România au apelat la CEDO. Un irakian a primit despăgubiri morale de 8.000 de euro pentru că a fost alungat din România. S-a întâmplat în 2003, când a fost declarat indezirabil pentru 10 ani, acuzat că ar fi amenințat siguranța statului. Ulterior, autoritățile au aflat că irakianul ceruse azil politic în România și nu trebuia expulzat până când nu primea o decizie.

Un alt caz este al fostului primar din localitatea Sfântu Gheorghe. Almos Albert a decis să dea jos steagul românesc de pe clădirea primăriei, iar numele localității să fie trecut și în limba maghiară în documentele oficiale. A fost amendat de prefectură cu 10.0000 de lei, iar instanțele au păstrat sancțiunea. O altă hotărâre a luat însă CEDO, care a considerat că drepturile fostului primar au fost încălcate. În consecință, a primit despăgubiri de aproape 5.000 de euro.

Un cetățean moldovean, închis pentru crimă în penitenciarul Rahova, a reclamat că nu a primit mâncare vegetariană în închisoare după ce anunțase că este budhist. CEDO a decis că i-a fost încălcat dreptul la religie și liberă gândire. Așa că acum, statul român trebuie să îi plătească 3.000 de euro.

Cele mai multe condamnări la CEDO primite de statul român au drept cauze erori ale instanțelor de judecată. Statisticile arată că în peste 60% dintre cazuri sunt vinovați judecătorii. Urmează parlamentarii, prin legile proaste adoptate.

România, condamnată la CEDO

- un bucureștean a reclamat că un polițist i-a ucis fiul

- nu și-a găsit dreptatea în România

- judecătorii europeni i-au dat câștig de cauză

Sursa: CEDO

România, condamnată la CEDO

- un irakian a fost declarat indezirabil de autoritățile române

- bărbatul a cerut azil politic

- irakianul a fost expulzat înainte de a primi răspuns

Sursa: CEDO

România, condamnată la CEDO

- un fost primar a dat jos steagul României de pe primăria din Sfântu Gheorghe

- a fost amendat de Prefectură

- CEDO a obligat statul român să-i plătească despăgubiri

Sursa: CEDO

România, condamnată la CEDO

- un deținut care se declara budhist nu a primit mâncare vegetariană

- CEDO a susținut că i-a fost încălcat dreptul la religie

Sursa: CEDO

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri