CONFLICTUL DIN GAZA. Armistițiul se negociază la Cairo

Data publicării:
2011 20armistitiu 20cairo-34462

Liderii palestinieni au condiţionat oprirea ostilităţilor de un răspuns din partea oficialilor israelieni. Israelul cere, în schimb, o perioadă de 24 de ore de calm absolut, înainte să ia în calcul un armistițiu.

„Inamicul sionist a amânat anunţarea armistiţiului, pentru că a decis să ne omoare copiii şi femeile. După anunţarea armistiţiului, liderii mondiali ar trebui să-i aducă pe liderii ocupaţiei în fața unui tribunal internațional”, a declarat Khader Habib, liderul Jihadului Islamic.

Reprezentanții Hamas consideră declararea unilaterală a armistițiului drept o victorie.

„În următoarele ore, la Cairo va fi făcut un anunț al victoriei rezistenței palestiniene. Anunțul va asigura sfârșitul războiului criminal din Gaza”, a spus purtătorul de cuvânt al grupării Hamas, Fawzi Barhoum.

Egiptul a dus greul eforturilor de negociere a unui armistiţiu în Fâşia Gaza. Chiar şi preşedintele american Barack Obama i-a mulţumit omologului său egiptean Mohamed Morsi pentru intervenţia sa.

Şi Hillary Clinton a făcut apel pentru încheierea unui armistiţiu

În efortul de dezamorsare a conflictului din Fâşia Gaza, secretarul de stat american Hillary Clinton a sosit ieri seară în Israel, unde a făcut apeluri pentru încheierea unui armistiţiu. Şeful diplomaţiei de la Washington a declarat că ţara sa susţine fără rezerve dreptul statului evreu la existenţă şi la apărare.

La sosirea în Israel, şefa diplomaţiei americane a ţinut o scurtă conferinţă de presă, alături de premierul israelian Beniamin Netanyahu. Hillary Clinton a apreciat modul în care apărarea antirachetă israeliană a oprit atacurile venite dinspre Fâşia Gaza. Beniamin Netanyahu a reiterat poziţia deja cunoscută a Israelului.

„Acum, dacă există o posibilitate de a ajunge la o soluţie pe termen lung a acestei probleme prin mijloace diplomatice, o preferăm pe aceasta. Dar dacă nu, sunt sigur că înţelegeţi că Israelul va întreprinde orice măsură necesară pentru a-şi apăra poporul”, a spus Netanyahu.

Hillary Clinton a reafirmat sprijinul de care Israelul se bucură din partea Americii. Ea a confirmat că se află în Orientul Apropiat pentru a găsi o soluţie pe termen lung a crizei arabo-israeliene.

„În zilele care vor urma, Statele Unite vor lucra cu partenerii lor din Israel şi din regiune, pentru a ajunge la o întărire a securităţii poporului israelian şi a găsi condiţii pentru poporul din Gaza, ca şi spre o pace cuprinzătoare pentru toate popoarele din regiune”, a declarat Hillary Clinton.

Următoarea oprire a secretarului de stat este la Cairo, unde Hillary Clinton are programată o întâlnire cu preşedintele palestinian Mahmud Abbas.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri