Confuzie pe tema taxei auto. Cumpărătorii spun că ar putea găsi metode de a evita plata

Data publicării:
06012013 20auto-42258

La târgurile de maşini, clienţii sunt puţini. Oamenii vin mai degrabă să sondeze piaţa, decât să cumpere o maşină. Incertitudinea privind taxa auto îi face pe mulţi să amâne achiziţia.

„Așteptăm să vedem schimbările”, spune un bărbat. „Important e să știm un cuantum și să fie rezonabil făcut, că, după taxa veche care a fost făcută de guvernul Boc, taxele la mașinile vechi ajungeau să fie mai mari decât valoarea mașinii. Nu mi se pare o chestie foarte normală”, adaugă un altul.

Mulţi sunt optimişti şi cred că maşinile la mâna a doua vor continua să se vândă la fel de bine, indiferent de valoarea timbrului de mediu. „Asta e, se descurcă. Sunt atâtea variante. Ați găsit român care să nu aibă o variantă? Nu o înscrie, merge pe același nume...”

O valoare mare a taxei ar putea să le strice afacerile, afirmă însă vânzătorii de maşini la mâna a doua. Mulţi dintre ei spun că românii nu îşi permit autoturisme noi.

„Nici dacă o să introducă taxa nu o să își ia mașini noi. Ori o să le folosească pe alea până pică, ori o să facă schimburi, o să le dea cu contract de comodat”, explică un bărbat.

Taxa auto a fost modificată de zece ori din ianuarie 2007 şi până acum. Două revizuiri au fost făcute doar în 2008. Un an mai târziu, Comisia Europeană a cerut modificarea taxei. Ameninţat cu procedura de infrigement, Guvernul a introdus atunci pe lista de plată şi maşinile euro 5, care până atunci era exceptate. În 2011, Curtea de Justiţie a UE decide că taxa auto este discriminatorie, iar Guvernul este obligat să o modifice din nou. Astfel, au fost introduse la plată şi maşinile înscrise înainte de 2007 şi care erau revîndute unor cetăţeni români. Această taxă de primă vânzare a fost suspendată de Guvernul Boc până la 1 ianuarie 2013.

Un singur lucru este cert în legătură cu taxa propusă de cabinetul Ponta 2: principiul va fi acelaşi, poluatorul plăteşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri