Congresul SUA aprobă achiziția de rachete HIMARS de către România

Data actualizării: Data publicării:
m142-himars-010-ts600
Foto: military.com

Este vorba despre un contract de 1,2 miliarde de dolari.

m142-himars-010-ts600
Foto: military.com

Departamentul de Stat al SUA a aprobat încă din 18 augustvânzarea către România a unor sisteme mobile de artilerie cu rachete.

România și-a exprimat dorința de a cumpăra până la 54 de dispozitive lansatoare de rachete cu înaltă mobilitate, precum și servicii și echipamente conexe.

Este vorba despre sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (High Mobility Artillery Rocket Systems – HIMARS).

După aprobarea primită de la Congresul SUA pot începe negocierile de natură tehnică, pentru stabilirea configuraţiei finale a achiziţiei şi despre opţiunile de transfer tehnologic.

Achiziţia sistemului HIMARS face parte din cele opt programe esenţiale de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de iniţiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente. În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achiziţia a 54 de instalaţii de lansare şi elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare”, preciza Ministerul Apărării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri