Consilier prezidențial: Cazul Hayssam este un semnal, nu scapi de justiție nici măcar fugind din țară

Data publicării:
iulian chifu presidency-1.ro

Iulian Chifu a afirmat că aducerea în țară a lui Omar Hayssam va clarifica diferitele cazuri în care acesta este implicat, iar sirianul va trebui să spună anchetatorilor ce s-a întâmplat în cazurile de terorism în sine, fuga din țară, cum s-a petrecut acea îmbolnăvire subită, sau cum s-a petrecut operația sa. 

„Statul român s-a dovedit a fi un stat solid, a fost capabil să-și aducă răpiții de către teroriști atunci în Irak, a fost în stare pe parcursul timpului să aducă în țară pe cei care au fost urmăriți de justiție sau condamnați. Omar Hayssam a fost adus în țară, este deferit justiției și este un semnal pentru toată lumea, nu vei putea să scapi de justiție, dacă ai făcut anumite fapte penale, nici măcar fugind în străinătate, pentru că statul român știe să-și aducă acasă pe toți cei care au fost condamnați sau sunt urmăriți de justiție”, a susținut Iulian Chifu, consilier prezidențial pe probleme de securitate, în jurnalul Digi24

Iulian Chifu a explicat și ce se întâmplă în astfel de cazuri.

De cele mai multe ori, indiferent de cum se desfășoară o operațiune, fiecare știe ceea ce trebuie să știe. Este principiul need to know. Fiecare persoană din zona executivă sau din zona în care are nevoie de acele informații primește exact informația de care are nevoie la momentul potrivit. Din acest motiv nu se comentează acest tip de elemente”, a spus consilierul prezidențial.

El a adăugat că niciodată nu se introduce securitatea în disputele politice și „e bine ca această separare să fie făcută foarte clar, nu facem imagine pe seama securității”.

Victoria, în general succesul, are foarte multe mame. Eșecul este în general orfan. Faptul că există o dispută și fiecare vrea să tragă câte o firmitură din succes nu face altceva decât să sublinieze cât de important a fost elementul de ieri”, a adăugat el.

Acesta consideră că declarațiile pe care le-ar putea face Omar Hayssam nu pot răsturna decizia în cazul său, condamnarea la 20 de ani de închisoare pentru terorism fiind o decizie definitivă și irevocabilă.

Iulian Chifu a menționat că acest caz dovedește soloditatea statului, fiind o lovitură de imagine majoră a statului român în context internațional.

Dovedește capabilități, dovedește forță, dovedește instituții soldie în special în domeniul justiției. Aceste lucruri ne ajută în multiple alte proiecte, inclusiv Schengen, inclusiv protejarea frontierei”, a mai spus Iulian Chifu. 

Vineri, Omar Hayssam a fost predat Poliției Române pentru a-și ispăși pedeapsa de 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnaliști români răpiți în Irak.

Citiți și:

Traian Băsescu, despre aducerea lui Omar Hayssam în țară: „Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat?”

REACȚII OFICIALE. Ce vor autoritățile să afle de la Omar Hayssam

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri