Consiliul General al municipiului Bucureşti a aprobat reconstrucţia statuii lui Ion C. Brătianu

Data publicării:
statuie bratianu

Monumentul lui Brătianu a fost aşezat în Piaţa Universităţii în 1903. Era un omagiu adus politicianului liberal care a avut un rol decisiv în modernizarea ţării şi a contribuit la aducerea pe tron a lui Carol I. Statuia realizată de sculptorul francez Ernest Dubois avea 14 metri înălţime şi îl înfăţişa pe Brătianu înconjurat de personaje alegorice.

În 1948, comuniştii au dărâmat statuia, pentru că evoca un lider politic al vechiului regim. Astăzi, Primăria îi redă locul cuvenit. Monumentul va fi refăcut, dar nu se ştie ce artist se va ocupa de proiect şi nici când vor începe concret lucrările.

Reconfigurarea Pieţei Universităţii va începe anul viitor, dar monumentului i-ar putea veni rândul abia peste 2 ani.

Problema este că pe vechiul amplasament există acel pasaj. Aşa cum e construit pasajul, nu suportă greutatea acestui monument în forma lui originală”, a explicat Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei.

Statuia va fi amplasată în spaţiul dintre Ministerul Agriculturii şi Spitalul Colţea. Monumentul ar putea fi o reproducere fidela a celui original sau o replica modernă a lui, spune Primăria.

„Brătianu era mic de statura si lângă el era o femeie care simboliza cred România, cu un steag așa, cumva îl acoperea”, a spus Dinu Zamfirescu, istoric.

În 2010, statuia Regelui Carol I, un alt monument-reper al Bucureştiului, a fost reconstruită în faţa Palatului Regal. Proiectul a costat aproape 2 milioane şi jumătate de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri