CONSULTĂRI LA COTROCENI, LUNI, LA ORA 10.00. Noul Parlament a fost convocat pentru miercuri

Data publicării:
14 2012parlamentmalina-38686

Actualizare 19.40.Președintele Traian Băsescu a transmis azi, președinților partidelor parlamentare și reprezentanților minorităților naționale din Parlament, scrisori de invitație pentru participarea la consultările necesare desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru al Guvernului României, în conformitate cu prevederile Articolului 103 din Constituția României, potrivit unui comunicat transmis de Preşedinţie.

La Cotroceni au fost invitaţi Victor Ponta, Crin Antonescu, Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Dan Diaconescu, Hunor Kelemen, Daniel Constantin, Gabriel Oprea, Mihai-Răzvan Ungureanu, Aurelian Pavelescu, dar și minorităților naționale din Parlamentul României.

La consultări au fost invitați maximum cinci reprezentanți ai fiecărui partid politic și, respectiv, ai minorităților naționale.

Consultările pentru desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru, care se vor desfășura în același timp cu toți reprezentanții partidelor politice și ai minorităților naționale vor avea loc luni, 17 decembrie, la ora 10.00, la Palatul Cotroceni.

Actualizare 19.00.Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în urmă cu puţin timp, decretul de convocare a Parlamentului nou ales pe 19 decembrie, la ora 13.00. Şeful statului a explicat, de la Bruxelles, că noii senatori şi deputaţi nu pot veni în Parlament mai devreme de data la care expiră mandatul actualului Legislativ.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi, cu două ore înainte ca rezultatul alegerilor să fie publicat în Monitorul Oficial, că va convoca noul Parlament ţinând cont de faptul că actualul Legislativ îşi încheie mandatul în 19 decembrie şi că urmează să decidă dacă va face convocarea pentru 19, la ora 13.00

Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să ţină seama de un element esenţial: nu pot suprapune funcţionarea a două parlamente. Parlamentul actual îşi încheie în 19 decembrie mandatul”, a spus Băsescu, în conferinţa de presă de la Bruxelles, răspunzând întrebărilor ziariştilor.

Astfel, este puţin probabil că vom avea un Guvern învestit până la Crăciun.

Pentru a avea un Guvern învestit, ar trebui să avem deja câte un preşedinte de Senat, de Camera Deputaţilor şi pentru comisiile de specialitate.

Până când aceştia nu vor fi desemnaţi, miniştrii nu vor putea fi audiaţi.

În prima zi de lucru a noilor deputaţi şi senatori, şedinţele Camerei Deputaţilor şi Senatului vor fi ţinute de decanii de vârstă a căror misiune este să supună la vot comisia de validare a mandatelor.

Această comisie verifică dosarele fiecărui parlamentar şi întocmeste un raport care trebuie apoi votat în plen.

Următorul pas este depunerea jurmântului de către fiecare parlamentar a cărui mandat a fost validat de plen. Din acel moment, începe procedura de constituire a conducerii Senatului şi Camerei, dar şi a comisiilor.

Componenţa Birourilor permanente şi a comisiilor trebuie aprobată în plenul fiecărei Camere cu votul a jumătate plus unu din numărul celor prezenţi.

Şeful statului nu va invita partidele la Cotroceni în acest week-end, ci va începe negocierile luni, cel târziu marţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri